Be prepared! Sort sluttyness til under 300 kr.

En personlig historie om stress, part 2.

20160407-193405-70445474.jpg

 

annonce billede

Der var rigtig mange af jer, der mente at jeg havde solgt ud – når nu jeg valgte at reklamere for ‘en gul forening’. Her må jeg sætte hælen i gulvet og erklære mig uenig. Desværre – eller heldigvis! For hvis der er NOGET jeg har brugt min blog til gennem årene, så er det at sætte fokus på de ting der er lidt svære.

Flere har meldt ud, at nu havde jeg i hvert fald mistet dem som læsere – og det er også okay. Valg af fagforening kan virkelig skille vandene. Og det er også okay med mig. Men noget af det der er vigtigt for mig at pointere, det er, at hvis jeg på nogen måde kan formå at hjælpe folk, med de midler jeg har (i dette tilfælde min blog) så er det det hele værd. Og selvom der står ‘sponsoreret eller ‘annonce’ øverst, så betyder det ikke nødvendigvis at jeg har solgt min sjæl (eller jer) til anden side.

Dem der har læst med løbende gennem de sidste par år ved, at stress og depression har, og stadig fylder en del for mig. Bevidst skriver jeg ikke så meget om det mere, da det heller ikke skal tage overhånd.

Så da jeg fik muligheden for at lave denne her kampagne for Krifa, hvor mit hovedemne var stress – så tøvede jeg da overhovedet ikke. For stress – det ved jeg præcis hvordan føles. Ergo kan jeg sætte ord på det, fordi jeg selv har oplevet det på egen krop og sind. Og stadig gør det, i stor stil.

I skyggen af det første indlæg om selv samme, er jeg blevet bedt om at sætte ord på, hvad man kan gøre for at komme ud af den forfærdelige situation man sidder i, hvis man er ramt af stress. Og for mig er der tre væsentlige hovedpunkter.

Nummer 1 er ERKENDELSE.

Erkend, at du er nået til det punkt, hvor bægret ikke længere kan holde til mængden af indhold.

Nummer 2 er GIV SLIP.

Giv slip på den dårlige samvittighed. Overfor dig selv, dit arbejde og dine nærmeste. I min optik, er sårbarhed en smuk ting i mennesker. Det er noget man skal være stolt af at vise, fremfor at føle sig svag og utilstrækkelig.

Nummer 3 er SIG NEJ.

Man skal lære at sige nej til ting, der gør ens situation værre. For når man er ramt af stress, så kan selv en tur i Super Brugsen virke uoverskuelig. Det samme kan en aftale med en god veninde eller en forpulet tøjvask. Alt hvad man ikke har lyst til, det bliver fordoblet med 1000, når man er stresset. Alt, hvad der kan virke bare en smule uoverskueligt, det forvandler sig til en bjergbestigning af dimensioner.

Hvis jeg skal snige et 4. punkt ind, så er det sidste nok noget med at være ærlig. Og turde at være det. Det i sig selv er svært. Men det giver afkast på den lange bane. For med ærlighed kommer man længst. Lær dine egne begrænsninger at kende. Og lær at give 0 forståelse for folk der ikke forstår dig. Det lyder nemmere sagt end gjort, men det er så vigtigt!

Det vigtigste i hele verden er, at man lærer at sige fra, når man har ydet over evne. Sagt på en hård måde, så var man ikke nået til dette niveau af stress, hvis man havde formået at sige fra i ordentlig tid.

Desværre er de fleste af os indrettet sådan, at vi bare gerne vil gøre det bedste vi kan. Og den er jeg helt med på. Men i virkeligheden er det vigtigt, at man tager hånd om sig selv, før man gør det om andre.

Et perfekt eksempel på dette er, når man er ude at flyve.

Inden flyet lægger an til at lette, så gennemgår man hele sikkerheds-proceduren. Èn af disse er, at hvis lufttrykket forsvinder og iltmaskerne falder ned, så skal man sørge for at sikre sig ilt selv, før man hjælper andre. There you have it. Det giver, i min optik, mega god mening. Man kan ikke hjælpe, hverken andre eller sig selv, hvis ikke man kan få vejret.

At have stress, er lidt som om, at man ikke kan få vejret.

Jeg dealer med stress hver eneste dag. Nogle gange er det rigtig slemt, andre dage er det ikke. Jeg kan holde det nede, ved at lave og gøre ting jeg formår – og ikke ret meget mere. Jeg ved ikke om det nogensinde forsvinder, men jeg erkender at det er der. Og det i sig selv er en kæmpe hjælp.

Man kan læse meget mere her, hvor der desuden er mere materiale om, hvordan man kan komme ud af stress.

4 kommentarer

  • Der var jo en del, der skrev om den kampagne, og i alle de indlæg tænkte jeg, at lige præcis på din blog passede det så godt. Fordi du netop har været der.

    Man forstår ikke stress, før man selv har ligget og rodet rundt med det, det gør man bare ikke. Så det er vel ikke så underligt, at nogle føler sig helt forbigået ved det emne.
    Omvendt er jeg slet ikke i tvivl om, at du må have ramt mindst en derude, som sidder med de forfærdelig svære tanker lige nu. Og så er det det hele værd, synes jeg, for det er endnu et tabu, vi skal have brudt! Det er så svært at være i.

    Så Well done you – og Krifa.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • ja jeg ved osse lige præcis hvad det vil sige at skal leve med stress, og de overbelastnings sygdomme som kan følge med som den alvorlige bivirkning.
    Jeg lider selv af kronisk stress dagligt, og jeg har mødt meget få mennesker, som har selv oplevede den på egen krop og har forstålelse for det.
    jeg har mødt et utal af fordomme, og de såkaldte gode råd til hvordan jeg skal slappe af og etc. Men jeg har osse mødt dem, som påstår at de har haft stress, men har ingen forståelse for mit NEJ.
    Jeg er begyndt at sige ” du har ikke haft stress, før at du har haft et ilt apperat koblede på din krop for at kunne trække vejret”.
    Overdrivelse, men har en lille smule effekt.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg har selv været ramt, O fandt mig selv sidde ude på psykiatrisk afd ude af stand til at være i samme rum med mine børn og for dens gas skyld andre mennesker. Halvandet år sygemeldt. To år oveni tog det at skabe balance i min krop igen. Hårdt arbejde. Og det har kostet mange penge(terapi) og tåre.
    I dag har jeg gjort det til min leve vej.
    Og der er ingen mennesker der burde mærke stress. I virkeligheden er stress, som så mange andre tilstande og sygdomme, en ubalance i mennesket. Fysisk eller psykisk.
    Og den ubalance skal jo rettes op.
    Ingen skal gå og have det dårligt. Men man skal selvfølge være villig til at kæmpe og turde at arbejde med sig selv dybt.
    Angiveligt depressiv eller angstdæmmende eller andet medicin kan ofte tilsyneladende dæmpe eller fjerne disse i balancer. MEN, ubalancen gemmer sig stadig nedenunder medicinen. Og under ubalancen gemmer der sig årsag(erne)
    Kroppen er ikke enten fysisk sygdom, psyke, sind eller sjæl. Den hænger SAMMEN og alle disse parameter HÆNGER sammen og PÅVIRKER hinanden.
    Et helt menneske.
    Mennesker skal ikke være halve.
    Man kan kæmpe sig tilbage. Hvis man tør.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • M

    Det er så vigtigt, at du skriver om det. Jeg har selv været ramt – mildt lader det til efter at have læst din historie. Men stadig med 4,5 mdr sygemelding og et par måneders ledighed derefter før jeg sådan var helt mig selv. Det er et vigtigt emne – også selvom jeg ikke er fan af krifa generelt. Det er så vigtigt at turde mærke efter og at sige stop, før det ender helt galt. Godt at du sætter fokus på det – sponsoreret eller ej!

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Be prepared! Sort sluttyness til under 300 kr.