Billed-spam fra den seneste uge!

Gæsteblogger!

Om bekymringer og forfængelighedsfald

Måske man også skal sætte en post-it i panden på sig selv, så når man (endelig) er på toilet (selv), og kigger sig i spejlet, så kan man lige blive mindet om, at de mødre man ser på cafeerne, og de fine billeder man savler over på Instagram måske indimellem – bare nogle gange – ikke altid illustrerer virkeligheden.

I hvert fald ikke den konstante virkelighed. Deres børn savler vel også, de mødre er gudhjælpende (forhåbentlig?!) også blevet overgylpet og de kan for fanden da ikke hele tiden have farvekoordineret tøj på! Barnet altså. Mødrene ser jo udadtil altid fucking godt ud, der på Stabucks, og i min Instragram feed – og så endda i u(retfærdigt)overskueligt velsiddende tøj, der dækker en krop, som jeg fandeme ikke håber på har født for nylig. Hun må have adopteret! Helt sikkert!

– Er jeg forresten den eneste, der indimellem forsøger at bedømme alderen på barnet, bare for at retfærdiggøre at jeg ikke selv er kommet i form endnu? Hun har bare at have den OBLIGATORISKE topmave, hvis yngel er under et år. Basta.
… Alt det kunne sgu nok ikke stå på en enkelt post-it, men måske bare et kort resumé. Spejlvendt. Så er man rigtig smart.

Tænk hvis det at få et barn bare var een lang lykkefølelse. Søvnfrarøvelse, post-fødselskrop og rutinetilvænning var da at forvente, når man fik sådan en lille en. Det har man jo læst, og ikke mindst hørt om. Sidstnævnte fra de kloge andre mødre. Et aspekt, som jeg dog ikke havde forventet var den evige bekymring.

Denne bekymring er jeg kun blevet advaret om i form af at man ”bare skal vente, til det var ens egen tur, til at sidde og vente på teenagedatteren, som ikke kom hjem, på trods af klar aftale om at det hed sig senest kl. 23”, men der var da ingen, der har nævnt den evigt tilstedeværende uro og ikke mindst – måske allerværst – ens egen tendens til at sammenligne allerede fra day one.

Selvom jeg er førstegangsmor har jeg rigeligt med sammenligningsgrundlag, efter at have gået min daglige gang i en vuggestue i over fire år, jeg har, som alle andre danskere, adgang til internettet: blogs, IG, Facebook ect., hvor jeg kan se og læse om de andres børn, som på helt unfair vis naturligvis bliver sat op imod mit eget. På godt og ondt. Især ondt… Ej, næsten kun ondt faktisk.

Nu, med et lille barn i favnen – med MIT ansvar i favnen – var det nu MIN opgave, at dette barn ”lykkedes”. Og alt, der ikke gik helt alderssvarende reflekterede tilbage på mig. Hun burde løfte hovedet nu? Jeg træner ikke nok nakke! Hun burde kunne sove i en stillestående barnevogn! Jeg har nok kørt for meget med hende! Hun spiser ikke nok mad. Jeg har presset hende for meget. Hvorfor går hun ikke endnu? Ja, jeg har da læst på netsundhedsplejersken, at hende den kloge Helen skriver, at nogle børn først går, når de er 18 måneder, men Villads, Frederikkes dreng gik jo, da han var 8 måneder, og jeg selv var også ret fremmelig, og burde sådanne fremmeligheder ikke ligge i generne?

Det er jo total irrationelt, det ved man da også godt. Det er selvfølgelig ikke min skyld, eller barnets for satan, og måske skal man mærke på sit barn hvor det er i dets udvikling – og overveje: hvor er overskuddet lige? Hvis nætterne er af helvedes til, du har max. fået 2 timers sammenhængende søvn, fordi du har ageret Arla den halve nat, så er det måske ikke den forestående formiddag, at du skal øve sov-selv-uden-rok-i-barnevognen med yngel. Så nok hellere bare køre barnet de 15 min. det tager, og så gå ind og kast dig selv ned i dobbeltsengen med både tøj og sko på og mon ikke de alle når det hele, på et eller andet tidspunkt? Ellers er kalenderen vel tom de næste 11 måneder?

Jeg kan sgu da ikke være den eneste, der har været nødsaget til at rende i H&M, fordi baby oversked sit tøj, da vi endelig havde vovet os ud i (den virkelige) verden, hvor min facade, som moderne overskudsmor totalkrakellerede, da der mod forventning altså ikke fulgte hverken brugsvejledning, pakke-pusletaske-vejledning eller navneskilt, ved yngels ankomst til verden! Se, det er der sgu aldrig nogen der lægger på nettet: et billede, hvor man febrilsk forsøger at vaske sin lille pige i håndvasken, på toilettet i Magasins ammelounge #huskskiftetøjenandengangidiot.

Og så til de de kloge mødre. Kan vi ikke lave et afsnit i Janteloven (som man jo så alligevel ikke lytter til, men sådan ligesom at få det på skrift – gerne med straf ved overtrædelse). Det burde være total illegalt og fy at sige noget ala.:
”årh, vent du bare…” (”det bliver værre”, ”du bliver klogere”)
”årh, er du sikker på det ikke BARE er…” og
”selvom det er hårdt nu, så husk at NYDE (nyd nyd nyd nyd NYD NYD NYD), det er en tid, der aldrig kommer tilbage” – det er sjovt du siger det, for der er nogle gange perioder, som jeg A L D R I G håber kommer tilbage!

Fra ideen om (wannabe-)speltmor, der skulle bage alt, stå og lave mos fra bunden, der aldrig ville sætte sit barn på under 1 år foran fjerneren, der kun ville købe trælegetøj eller naturgummi, og som bestemt ikke skulle være skyld i dårlige vaner, til en mor, der nu begynder at slappe lidt af. Tiltrængt.

Jeg er færdig med at stræbe efter min idé om hvad der udadtil og i ideen er en perfekt mor. Jeg er bare færdig med at stræbe. Jeg vil være. Være mor, og om det så betyder at jeg indimellem ser tilbage og tænker: ”fuck, det skulle jeg sgu da nok have gjort lidt anerledes”, eller når jeg slår mig mentalt i hovedet, fordi jeg lod ungen sidde foran tv’et og spise – fordi det er den eneste måde hun får noget indenbords, så rejser jeg mig sgu lige fra mit forfængelighedsfald, børster idealerne af mig og gør det, som jeg selv har lyst til det skal gøres!

Bekymringer kan jeg nok aldrig se mig fri fra, jeg accepterer modvilligt deres tilstedeværelse, men jeg sammenligner mindre, jeg har slettet alt der hedder Tigerspring fra min telefon, hvori man ville kunne læse hvad barnet mentalt gennemgår, og hvad de skal have tilraget sig af evne på den anden side, fordi jeg vil hellere se på den lille personlighed og selv mærke efter hvad hun har brug for. Og så række alle, der kunne finde på at sige hvad hun BURDE kunne, ift. hendes mentale alder, og hvad hun bestemt ikke burde gøre, EN STOR MOTHERFUCKFINGER.

(Må mødre egentlig gerne sige fuck?)

(Fuck ja)

20140610-184354.jpg

Johanne Mygind er i midten af 20’erne, mor til Augusta på 1 år og ivrig Instagrammer, under navnet @nutidensmor

10 kommentarer

  • Mødre må gerne sige fuck! Bare ikke når 3 årig hører det for så bliver det sagt i børnehaven! Sidespring 🙂 Åh den der sammenligning tror jeg alle mødre kender. Jeg var rigtig slem til det med min ældste. Og da han var langsom til at trille fx var jeg sikker på det var min skyld. Problemet var faktisk barnet var lidt meget tyk og doven 🙂 Men børn er så forskellige! Villum var ikke den hurtigste knallert på havnen motorisk, men hans sprog fx var tidligt rigtig godt. Inden lillebror blev født havde jeg lovet mig selv at jeg ville skide på hvad andre sagde. Vi ville gøre lige præcis det der fungerede for os. Og nøj det er befriende! Ingen børn er 100% efter bøgerne, så hvordan skulle andre kunne fortælle en hvordan det skal gøres? For ikke at sige hvor urimeligt det er at sammenligne. Vigtigt emne 🙂
    Men når man får sådan en lille baby man elsker så voldsomt, så er man usikker på et eller andet plan. Det tror jeg kun er normalt 🙂
    Kh Henriette // blondinemor.dk

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Christina

      Haha 😉 Min var så god til at trille, at jeg en dag nær havde rullet hen over ham på sådan en pilatesbold (eller hvad fuck sådan en monsterbold hedder) til mor-baby-gymnastik. Så meget for at være overskudsagtig og stimulere barnet, når han ikke engang kunne blive liggende der, hvor jeg lagde ham!
      /Christina

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Stine

    En dag vil det gå op for dit barn at du ikke er perfekt og dit barn vil blive glad for det, for så har det en mor, der er som alle andre levende væsener, nemlig ikke perfekte eller fejlfrie, men helt almindelig og menneskelig. Til gengæld udspringer bekymringer jo netop af omsorgen, det er da den største måde at vise kærlighed på. At det så kan kappe lidt over engang imellem og gå i selvsving er jo kunsten at balancere ud fra, men det sker for alle, og det er rart at det bliver italesat/- skrevet som på denne side. Tak for det.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ida

    Hold nu fast, hvor kan jeg genkende mig selv i 3. sidste afsnit, det om at måtte lægge alle ens fikse ideer på hylden! Da jeg var gravid, var jeg sikker på, at Baby uden tilsætningsstoffer, eller hvad den nu hedder, ville være min bibel, men nu, fire måneder inde i moderskabet, har jeg læst et enkelt kapitel og var seriøst ved at brække mig over skræmmebillederne og frelstheden. Det var i hvert fald ikke foreneligt med mit liv som er fyldt med kompromiser, aha oplevelser og nogle gange ren overlevelse. Og ja, hold nu fast hvor jeg hader at få “husk nu at nyde det”, i de sidstnævnte situationer! Alle situationer indbyder bare ikke til nydelse, og det skal vi heller ikke trække ned over hovedet på hinanden.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne-Sofie

    Godt skrevet! Jeg har en søn på 11 uger og jeg kan nikke genkendende til en del af de ting du skriver om. Jeg har lovet mig selv at jeg ALDRIG siger “nyd det” til nogen. Jeg afskyr den sætning!!!
    Tak for et sjovt og ærligt indlæg:-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg har oplevet det du beskriver selv både 1. gang og 2. gang, og nu igen med mit barnebarn. Man står op kl. 5 for at kunne komme ud af døren kl 9. Hele ens person stinker gylp og man ligner noget der er løgn af mangel på søvn. – Og præcis alle har en mening om hvordan man ‘bare’ skal gøre.
    Netop fordi jeg kan huske hvor hårdt det var, stiller jeg altid op når min datter trænger til et ordentligt bad og et frikvarter. Ville for øvrigt ikke være foruden. Og heldigvis er jeg så gammel at ingen fortæller mig at jeg ligner lort og burde tage noget rent tøj på 😉
    Børn er dejlige. Og de er små individualister der kravler, går, taler osv. når de er klar til det. Hvilket ikke nødvendigvis overensstemmer med andre menneskers idéer om hvad ‘klar’ betyder. 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dejligt indlæg! Kan Nutidensmor ikke komme igen hver uge?? 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Refslund Hansen

    Bonusinfo! Hvis man får tvillinger, så møder man en verden der siger ‘fuck’ på ens vegne og ikke forventer spelt. Man er helt og aldeles undskyldt, når man ser ud af h-til og har synkron-gylp ned af ryggen.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line LK

    Lækkert skrevet. kan kun sige ja, ja, JA, tjek, præcis og SÅDAN!! Til det hele 🙂
    Og PS alle mødre er top seje, men tvillinge-mødre må dælme være præcis dobbelt så seje.

    For når vi taler om ideal billeder, så kunne det da være SÅ lækkert og idylisk med tvillinger. Aaaaaarj, hvor kunne deeeeet være fedt. Lige indtil man selv har prøvet bare at have en single baby. AL RESPEKT TIL TVILLINGE-FORÆLDRE !!!! Yeeeaaarh….

    Så ja tak til børn, ja tak til ingen søvn, ingen privatliv og vaksetøj man slet ikke vidste man havde. Og heldigvis også et stort JA TAK til de små klumper, der pludselig lander i ens arme og overbeviser én om, at det er HEEEELT naturligt, at holde fest kl. 4.30 om morgen… For det ER jo lyst alligevel.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fedt indlæg!! 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Billed-spam fra den seneste uge!