JUST THE TWO OF US..

CHAPTER ONE

Så er det nu – Hej, jeg hedder Trine og jeg er enlig mor.

Jeg kan nærmest ikke sige det højt, ej heller skrive det uden at der kommer en klump i halsen – men i realiteten så har det absolut værste, været at gå rundt og vente på det.

Nu har vi delt lejlighed alle 3 i så mange måneder, vel vidende om, at en eller anden dag, så flyttede han. Det var så i går. Listen over nederen ting ved det, er lang, men jeg har også en underlig ro i kroppen nu. Der findes ikke noget værre end at gå rundt og frygte noget – og forestil jer så, at det er det, jeg har gjort i månedsvis. Nu er det her, og så kan jeg komme i gang med at være i det.

Jeg vil nu skynde mig at sige, at der ikke er så meget enlig mor over mig, for vi er ret enige om at Alfred skal være hos os hver især, lige meget. Det er et ønske fra begge parter, og jeg kan simpelthen ikke forestille mig, eller ønske for den sags skyld, at Alfred skal undvære sin far så meget som jeg ser andre børn gør. Nu ved jeg ikke hvad der ligger til grunde for, at andre forældre vælger en fordeling hvor ungerne ikke ser deres far mere end 2-3 dage ud af 14 – og jeg VED godt at jeg potentielt stikker hånden ned i en hvepserede og udtaler mig om noget jeg ikke kan vide detaljer om, men jeg vil nu stadig stille mig uforstående over for det – også selvom der kan være rigtig mange årsager til det. Hvis der sidder nogen derude der vil fortælle om det, så er jeg nysgerrig – på den gode måde, ikke på pegen med fingre-måden 🙂

Vi har været i tvivl om, hvilken fordeling der har været bedst for Alfred – især fordi han er så lille. Derfor er vi blevet enige om, at han er hos os hver 3-4 dage ad gangen. Og så er det vores ønske at vi overlapper en dag i ugen, hvor vi kan spise sammen eller lave et eller andet, andet sammen. Der er helt sikkert nogen der ville sige, at han bliver skrup forvirret over at skulle flytte rundt så ofte, men vi må se hvordan han reagerer på det. Min tanke er, at han ville synes det er langt værre at være væk fra en af os i 7 dage ad gangen. Derudover er hans primære hjem hos mig, dvs at han beholder sit hjem, sine ting og sin institution her i SV og så udvider vi stille og roligt så noget af hans legetøj, service, sengetøj etc. også er hos Svenne. Stille og roligt kan vi så vænne ham til, at han hører hjemme hos os begge, men i et meget varsomt tempo. Det tror jeg er det helt rigtige for ham og hans behov.

Nu snakker jeg enormt meget om hans behov, og jeg kunne jo sagtens skrive side op og side ned om hvordan vores behov er, men det er simpelthen så irrelevant lige nu. Jeg har da f.eks på INGEN måde lyst til at undvære ham, og jeg synes da det er SKIDE unfair, at jeg ikke skal se mit barn hver dag (søde mennesker har fortalt mig, at jeg kommer til at værdsætte mine børnefrie dage, men lige nu føles det sgu ikke sådan) og jeg hader tanken om alt det jeg kommer til at gå glip af!

Men nu er det engang sådan, at Svenne og jeg ikke kan lade være med at ringe til hinanden eller skrive, hvis Alfred gør et eller andet helt genialt, og desuden har jeg det sådan, at hvis savnet bliver for stort en dag, så er der ingen af os der vil nægte den anden at komme på besøg.

Naturligvis vil det ændre sig, hvis vi en dag finder sammen med andre, men i denne kommende periode, hvor vi skal forsøge at finde fodfæste i vores nye tilværelse, så værdsætter jeg virkelig at vi kan og vil samarbejde og stadig vil hinanden og vores barn, det aller bedste.

Jeg siger det igen, det her er IKKE den lykkelige skilsmisse. Det er og har været helt, helt forfærdeligt. Men Alfreds ve og vel – og vores eget for den sags skyld, trumfer bitterhed, ulykke og sorg. I hvert fald i de fleste tilfælde. Trust me, jeg har også dage hvor jeg ligger ned og ikke kan se noget positivt i noget – det er obligatorisk, tror jeg.

Jeg har den dybeste respekt for alle jer derude, der går gennem det samme som jeg. At I (og jeg) stadig står oprejst er et mirakel.

Vil egentlig gerne høre hvordan I derude, som sidder i samme båd, har fået puslespillet til at gå op i forhold til fordeling af jeres børn/barn? Nogen gode råd (Uh, skal passe på med at stille det spørgsmål, da alle børn er forskellige) ?

42 kommentarer

  • Vi valgte en dele-ordning på 7-7 efter noget indkøring. Den mindste var 2 år dengang. Det er åbenbart ikke noget kloge Lola anbefaler (jf. hendes nye bog), men det var /er det rigtige for os. En klog pædagog i institutionen sagde til os, at så længe vi var ret faste omkring, at det var os der bestemte/valgte OG at vi kunne samarbejde, så ville det gå helt fint. Der skal sluges et par kameler eller 1000 hen ad vejen, men det går bedre med godt samarbejde. Good luck 🙂 kh. Birgitte

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Præcis det skal i holde fast i, at ikke to børn er ens og derfor er den ordning i vurderer er bedst for Alfred også DEN bedste for lige netop ham.

    Der er mange der vil mene ordningen er usund for et barn i hans alder, men det kan i jo ikke bruge til noget… Vi kørte nogenlunde samme ordning da vi blev skilt og vores børn var 2 og 4 år.. senere blev det så til en ren 7/7 ordning…

    Det vigtigste for at sådanne ordninger kan fungerer er at samarbejdet kører, for kører det ikke så er det virkelig svært for barnet at være i det.

    Så kæmp for det gode samarbejde hele vejen, så vil Alfred elske at have lige meget tid med jer begge og trives til et 12 tal i det … <3

    Håber det bedste for jeres lille familie

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Da jeg blev skilt for 10 år siden, havde jeg børnene 11 ud af 14 dage. På det tidspunkt, kunne jeg ikke bære at undvære dem længere, og deres far kom ikke meget ind i kampen, for at få dem mere. Til gengæld, var han rigtig god til, at tage dem ved sygdom, eller ekstra dage når jeg skulle noget. Og nu er de så store, at de bare lige smutter forbi ham. Ja det tager lang tid, at vænne sig til børnefri dage, men det kommer på sigt. Også fordi man lige får brug for et pusterum, når man er alene om det 24-7.
    Så er det rart at kunne gå på toilettet i fred, eller smide sig på ryggen i sofaen med bland-selv slik og en bog.
    Held og lykke med det hele.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Trine.
    Jeg har ikke nogle gode råd omkring fordeling, da det aldrig har været nødvendigt for mig. Men jeg ville bare sende en helvedes masse gode tanker og kærlighed efter dig. Jeg kan slet ikke forestille mig hvor hårdt det hele må være. Men jeg synes, du er sej. Virkelig sej.

    Alt det bedste herfra. :*
    KH Karoline

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det lyder som om at I gør det helt rigtige for Alfred. Det der med at I har hans behov i fokus. Det er sejt gået her midt i er enormt kaos. Sender en masse god karma jeres vej.
    Kh Camilla

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Annette Aarre Dalsgaard

    Jeg læste i går, at anbefalingerne er, at børn under 6 år ideelt skal være hos moderen 11dage ud af 14, da moderen er den primære forældre i forhold til dufte, hjertelyd hudkontakt etc
    Har selvfølgelig allerede glemt hvilken professor der udtalte sig :see_no_evil: :flushed:
    Har ingen personlig erfaring og er selv i tvivl om, hvad der er bedst

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Trine Maria Larsen

      Det har jeg nemlig også læst, og det har vi også overvejet. Men Alfred har spenderet akkurat lige så meget tid med sin far, som han har med mig. Så følte faktisk at alt det med dufte og sanser var lige lovlig romantisk nok til mig (og til Alfred) når han har to forældre, der begge har været lige meget på banen. F.eks er det Svenne, der i høj grad har haft ham om natten, og på den måde så er der ikke nogen primær omsorgsperson i Alfreds liv, vi har begge været den, altid 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie

    Hej Trine
    Du er så sej at skrive så pænt og åbent om jeres situation..! Det, der springer mig i øjnene og lige ind i hjertet er sammensætningen “enlig mor” – du er ikke en skid enlig – du har jo både din skønne dreng, din familie, venner OG Alfreds far – i har bare et andet forhold til hinanden end hvad den konservative og traditionsbundne tankegang dikterer.. Selvom det selvfølgelig kunne være rart at smæske sig i lykkelig kernefamilie kærlighed så handler det vil bare om, at man bare får det, ikke bedste, men det GODE ud af sit liv!
    Du er mor, ung og single – det lyder da bedre
    Kh. En misundelig 26 årrig med laaaange udsigter til mand og børn

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • piximouse

    Da min søns far og jeg i tidernes morgen (han er 9 år nu) gik fra hinanden, var han 1,5 år. Jeg flyttede til mine forældre og afstanden blev derfor stor. Desuden var han så lille, at jeg under ingen omstændigheder ønskede at dele ham 7/7 eller lign. Det blev helt naturligt til hveranden weekend, hvor jeg i starten måtte tage med, da hans far var ekstremt usikker på sin rolle ( vi var 21 og 22 år, da vi blev forældre).
    Med tiden kom han selv på weekend hos sin far og selvom jeg flyttede tættere på, forblev ordningen med hveranden weekend. Jeg prøvede flere gange at opfordre hans far til at flytte nærmere os, så han kunne få mere tid med vores søn, men det gjorde han aldrig.
    Da min søn blev 7 år flyttede jeg tilbage til sjælland fra jylland – uden at se min tilbage. Jeg følte ikke og har aldrig følt, at hans far ville have tingene anderledes. Så jeg ville ikke stavnsbinde mig selv.
    Nu har bøffen så pendlet med fly i to år og det fungerer for os på den måde 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • G

    Nogen børn har enormt behov for en fast base og trives elendigt med en ligelig fordeling af dage hos de to forældre. Andre børn har intet problem i skiftet og lever fint med to hjem, og er glade for at have en lige tæt relation med begge forældre.
    Jeg har hørt SF anbefale 2-5-2-5 til små børn, hvilket er:
    Hver mandag + tirsdag hos mor
    Hvet onsdag + torsdag hos far
    Weekend på skift.
    Altså er ugedagene faste (hvilket muliggør fritidsaktiviteter, som en forælder tager sig af), og man kan planlægge med arbejde, da man hver uge har mulighed for at møde tidligt/blive sent de samme dage.

    Det glæder mit stedmoderhjerte at du ser Svenne som en lige så vigtig forældre som dig. Jeg hører alt for mange historier om forsmåede mødre, der bruger retorikken “jeg er den vigtigste forældre, for du er KUN faren”

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

    Det er ikke en professor der siger det med at børnene kun skal være hos deres mor. Det er Lola Jensen, familievejleder. Som efter min mening er noget af det mest bedrevidende, der findes.

    Jeg ved godt, at hun har masser af erfaring, men er der nogen som helst hård evidens bag det hun siger og mener? Ikke mig bekendt. Så det er holdninger, hun kommer med. Og det med at moren er den primære omsorgsperson: Det kommer sgu da godt nok meget an på familiekonstruktionen og forældrenes indbyrdes roller. Den der navlesnor sidder altså kun fast indtil barnet bliver født.

    Jeg har ikke en dyt erfaring med skilsmisse og delebørn, men det må være så psykohårdt ikke at se sine børn/sit barn hver dag.

    Rigtig meget held og lykke. Det virker som om I er på vej i den rigtige retning, når nu situationen er som den er.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lizell

    Hej Trine
    Jeg har flere gange af min mor fået fortalt, at da dine forældre flyttede fra hinanden, da jeg var lidt under 2 år, gik der meget kort tid, før pædagogerne påpegede, at jeg virkede meget stresset over ikke at have en fast base og kunne ikke finde ud af, hvor jeg hørte til…
    Så måske I må forberede jer på, at 50/50 ikke går uanset jeres bedste intentioner… Men det kan kun tiden vise, og som der tidligere er skrevet, reagerer alle børn forskelligt!
    Held og lykke med det nye kapitel i dit liv

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Johanne

    Kære Trine
    Jeg skriver ALDRIG kommentarer på blogs, men nu gør jeg det alligevel 🙂

    Jeg har et barn på 14 måneder, som jeg deler fint med hans far. Vi kører med hveranden weekend og så henter hans far ham 2 hverdage om ugen, hvor de så er sammen hos mig (så bliver jeg længere på kontoret).
    Hver familie hver sin ordning, som alle andre også siger.
    Mit eneste og vigtigste råd og det der har hjulpet mig igennem et forfærdeligt brud fyldt med sorg sorg og atter sorg og så en depression oveni, er at tage én dag ad gangen. Ingen ved, hvad der sker imorgen, find ud af, hvad der fungerer nu og tag den så derfra. Måske I tager en forkert beslutning mht samvær, men så vil I hurtigt mærke Alfreds reaktion og så laver i en bedre beslutning. Jeg snakkede meget med min sundhedsplejerske om samværsordning og hun var så sød og sagde, I vil uden tvivl komme til at tage forkerte beslutninger og nogle gange vil det gå ud over jeres barn, men så laver I det om. Så længe I kan samarbejde så er det virkelig det allervigtigste – midt i alt kaosset og sorgen og lortet – så er jeg så dybt taknemmelig for at jeg og min søns far kan samarbejde (hvilket jeg aldrig troede muligt). Så når jeg kigger på min søn, så tænker jeg: han har en far og en mor der elsker ham over alt på jorden og en kæmpe familie, der gør det samme. Han er glad og trives, han får et dejligt liv uanset hvad.

    Og jeg vil gerne tilføle, at jeg ELSKER mine børnefri dage og weekender – det giver så meget frihed og tid og mulighed for at få fyldt depoterne op, så man kan være en endnu bedre mor, når man skal være på.

    At du står oprejst er ikke et mirakel, det er fordi du kan meget meget mere end du tror.

    En dag vil du komme til at fløjte igen

    Mange knus og tanker herfra

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak fordi du skriver så åbent og ærligt om en svær situation – som jeg står i om et par måneder (når jeg finder en lejlighed).

    Jeg ved ikke, hvad den gyldne regel er, andet end at lytte til mavefornemmelsen og ikke mindst det enkelte barn. Og det lyder det til, I er godt igang med… :grinning:

    Og tak til G for tip om den dér 2-5-2-5-ordning. Dén vil jeg tage med i mine overvejelser :blush:

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ditte

    Jeg er ny ankommen til din blog! Jeg vil starte med at rose dig, for den ærlige og reelle måde du beskriver dit liv på! Jeg er bonus mor for en pige på ni år nu, som jeg lærte at kende som 3 årig, og vi har altid haft en 5/9 ordning- vi vil meget gerne have 7/7 men det vil hendes mor ikke have:0( min bonus datter har klaret alt med stiv nakke, og aldrig været hæmmet af at vokse op i to meget forskellige familier, på trods af forskellige regler osv. Jeg mener at så længe man som forældre er besluttet på at “det er sådan her vi gør det”, så er det sådan det er bedst for jeres dreng! Det vigtigste er nok at i er indstillet på, at det er sådan jeres liv er nu, så han ikke mærker jeres usikkerhed:0) håber det hele ordner sig hurtigt for jer alle tre!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

    Jeg er skilsmissebarn og vil derfor gerne give ‘barnets’ side af sagen 🙂
    Du spørger hvorfor nogle forældre vælger at have en dele ordning som ikke er ligeligt fordelt. Da mine forældre blev skilt startede jeg med at være en uge hvert sted. Jeg fik helt selv lov til at bestemme hvad jeg ville men jeg var også 15. Jeg oplevede dog hurtigt at det overhovedet ikke fungerede for mig at være 7 dage hvert sted. I stedet for at føle at jeg havde 2 hjem følte jeg ikke at jeg havde noget. Jeg følte mig rodløs idet jeg hver uge skulle flytte. Det skabte uro og forvirring og jeg blev i dårligt humør. Det skal siges at det havde intet at gøre med mine forældre men handlede simpelthen om at mange børn ikke fungerer uden en fast base. Forestil dig at du skulle flytte mellem 2 hjem hver uge. 🙂 selvom du er voksen er det i princippet det samme 🙂 Jeg endte med at bo fast ved min mor og så ‘besøge’ min far når jeg havde lyst og ofte nogle dage af gangen. Det fungerede for mig 🙂 jeg ved godt at det er noget andet når man er 15 og derfor kan fortælle hvad man vil og ikke vil. Jeg ønsker bare at gøre opmærksom på, at det med at have 2 hjem kan være rigtig svært selvom begge ens forældre er fantastiske. 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Louise

      Det er en rigtig god betragtning 🙂 jeg vil dog komme med en lignende og alligevel helt modsat: jeg er også skilsmissebarn. Jeg var 2,5 år gammel. Mine forældre endte med at bo i hver sin ende af landet. Mig og min yngre søstre boede hos min mor og så min far hver 3 eller 4. Weekend (hans valg). Jeg var ret knyttet til min far, men som jeg blev ældre følte jeg ikke, jeg var en del af han liv – især ikke da han fik børn med sin nye kæreste. Jeg følte mig så fravalgt, og det er egentlig holdt ved op i min voksen alder. I dag, jeg er 28 år, er han en meget lille del af mit liv desværre.
      Jeg tror på sted et er svært at bibeholde en tæt tilknytning hvis man ses sjældent. Så bliver det netop besøg, og ikke at være en del af hinanden liv og hverdag.

      Trine, jeg tror langt hen af vejen af jeres beslutsomhed på at tilgodese jeres dejlige drengs behov, vil være jeres største styrke! Og så vil jeg anbefale jer at bosætte jer geografisk tæt, det letter bare omstillingen.
      Held og lykke med det hele. Et stort knus herfra.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

    Min søn blev delebarn som 4-årig for et år siden. Vi har kørt 7-7 fra start med skiftedag fredag, og det går rigtig fint. Vi har “familiedage”, hjælper hinanden med pasning, hvis der er brug for det, og facetimer flere gange om ugen – som vores søn elsker, men han kan også godt blive lidt træt af det ind imellem. “Hvorfor skal jeg snakke med xxx, nu er jeg jo her hos dig” 😉 på den måde tror jeg, mange børn tilpasser sig de faste rytmer og rammer i en deleordning.

    Som så mange har skrevet herinde, er det allervigtigste, at samarbejdet og kommunikationen mellem forældrene kører bedst muligt – og ja, så ER børn forskellige, og ingen kender dem bedre end mor og far. Så i sidste ende må man prøve sig frem, have en god dialog med hinanden og pædagogerne i vuggestue/børnehave og så ellers tro på, at de beslutninger og valg, man træffer (eller påtvinges), kan føre noget godt med sig. Held og lykke med det hele – det skal 100% nok gå!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Maria

    Vores søn var lidt yngre end 2, da vi gik fra hinanden.
    Vi var enige om, at han skulle have én fast base, og så en ‘ekstra-base’. Vores ordning hedder 10-4, så hveranden weekend er vores søn hos hans far fra torsdag – søndag, og så har de en dag sammen i den modsatte uge, hvor han bliver puttet herhjemme – af sin far!:-) Vi havde også noget fast spisehalløj i begyndelsen, så blev det alt for konfliktfyldt i en periode, og nu hvor vores dreng netop er fyldt 4, har vi noget godt sammen, der minder meget om et venskab og på kan igen lave noget sammen – men ikke på fast basis. Jeg tænker, at det altid er barnets tarv vi må have os for øje – og så acceptere de forandringer der naturligt vil komme i “samværsordningen” (frygteligt ord) hen ad vejen…

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Eva

    Jeg må indrømme, at jeg har meget svært ved at forstå, at nogle forældre vælger en 7/7 ordning – især når barnet er lille. Jeg tror rent personligt på, at et barn har brug for en fast base. Når det så er sagt, synes jeg, med din beskrivelse af jeres gode samarbejde, faktisk, at det lyder som en rigtig god løsning for jer. Pludselig indser jeg, at min holdning nok er ret farvet af min egen situation. Jeg står selv lige midt i en skilsmisse, hvor vi skal til at “dele” vores barn på to år. Men i vores tilfælde har vi ikke begge været primære omsorgspersoner, idet faren har arbejdet og rejst meget. Vi har været meget uenige om samvær, men er nu landet på en 10/4 ordning. Eftersom jeg ikke er flyttet endnu, ved jeg endnu ikke, hvordan vores barn vil reagere på det. Men jeg ved desværre, at vi vil få det vanskeligt med at samarbejde, og måske det i virkeligheden er det, der er den væsenligste grund til, at jeg i vores tilfælde har kæmpet imod en 7/7 ordning.
    Nu hvor jeg efterlader min første kommentar hos dig (selvom jeg har fulgt med i evigheder) vil jeg gerne afslutte med at sige tusind tak, fordi du deler denne svære periode. Når man selv står midt i det, er det af en eller anden grund rart at søge herind og læse, at det bare er svært. For det er det sgu! Og jeg synes i øvrigt, at du klarer det virkelig flot.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine

    Den vigtigste læring igennem min tid som mor (9 år – også til en Alfred 🙂 er at min intuition omkring hvad der er bedst for mine børn ALTID er det rigtige!!!
    Hver gang jeg har ladet mig friste til at følge andres gode råd har det bare ikke været det rigtige for os!
    Min morale er: lyt til din intuition – du ved bedst af alle, hvad der er det rigtige for lige netop din Alfred!
    Jeg har stor respekt for dig og elsker din blog 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Stine

      Jeg kan give dig svaret på, hvorfor nogle børn ikke ser den ene forældre mere end 2-3 dage ad gangen i løbet af 14 dage: fordi kommunikationen og dermed samarbejdet mellem forældrene er elendigt. Det kræver et rigtigt godt samarbejde, hvis et lille barn skal deles lige mellem forældrene fx 7/7. Et samarbejde hvor bitterhed, mistillid og vrede er tilsidesat for barnets behov. Hvor man husker på at selvom eks’en er en lorte eks, så kan han eller hun stadig være en rigtig god far eller mor. Det er to forskellige ting.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

    Det lyder virkelig som om I er voksne og seje i det her! Jeg er selv skilsmissebarn (men altså voksen i dag), og mine forældre kunne slet ikke finde ud af det. Heller ikke i dag, 20 år efter, kan de tale sammen. Det har påvirket mig meget, og måske mere end jeg lige fatter selv. Så… det jeg vil sige med det er egentlig bare: Hvor er det godt for Alfred, at I tænker på ham og hans behov. Jeg var 11 ud af 14 dage hos min mor, og jeg savnede min far helt sindssygt. Et savn, der faktisk aldrig rigtig er forsvundet. For selv om jeg er voksen og kan besøge ham alt det, jeg vil, så er det der savn fra barndommen bare et kerneminde og en grundfølelse, der ikke rigtig forsvinder.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Josefine

    Jeg er skilsmissebarn fra jeg var helt lille og min søster var endnu mindre – nok på Alfreds alder i virkeligheden.

    Mit råd: Skid hul i pædagoger og “eksperter” der siger at det er synd med en dele ordning og det forvirrer!
    Jeg har boet lige meget hos min far og mor i løbet af ugen og så har vi skiftes til hver weekend (ikke mere, det er mange år siden jeg har boet hos mine forældre) og jeg har et virkelig godt forhold til begge mine forældre!
    Jeg har en masse venner, der ikke rigtig kender deres fædre fordi de har skulle besøge dem hver anden weekend og jeg synes det er rigtig synd for dem! Min far er ikke en sekundær forældre og det er min mor heller ikke.
    Der har været nogle logistiske udfordringer nogle gange med hvilke ting, der lå hvor, men mine forældre har altid aftalt at skulle bo indenfor cykeldistance til hinanden, så det har ikke været værre end som så.

    HELT klart en anbefalelsesværdig ordning! Så står du heller ikke alene som den opdragende forældre mens din ekskæreste skal forsøge at gøre op for en hel uge i løbet af en weekend! 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christel

    Jeg er ligeledes et voksen-skilsmissebarn og jeg boede også i en 7/7 dele ordning, efter nogle år hvor jeg næsten kun boede hos min mor. Efter 4 år med 7/7 sagde jeg fra. Det var en forvirrende, konfliktfyldt og omvæltende tid og i dag bryder jeg mig stadig ikke om søndag. Søndag hvor man skulle skifte og hele ens verden skiftede, og hvor alt først faldt på plads henad tirsdag. Jeg elsker at jeg fik et så tæt et forhold Med min far, det var helt specielt og jeg ville ikke være det foruden, men det var ikke en ordenlig måde at leve på. Jeg kan ikke forestille mig at det er bedre for en lille fis som Arthur, men det er også svært at være teenager og jeg flyttede frem ig tilbage fra jeg var 8-9 til 13-14 år. Derudover vil jeg dog nævne at på trods af kaos’et behøver det ikke at være skidt at være skilsmissebarn, jeg føler jeg har haft en god og lykkelig barndom, har tillid til parforhold og jeg har set mine forældre blive lykkeligere. Hver for sig. Al held og lykke til dig Trine, du dygtige, smukke enlige mor-Trine som snart er meget andet igen.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Malene

    da mine forældre blev skilt for 25 år siden, var tanken også, at vi, min bror og jeg, skulle være lige meget hos hver. De samarbejdede godt og vi har altid kunne holde jul, fødselsdage og andre højtider sammen. Deleordningen gik dog overhovedet ikke for mig. Jeg blev forvirret, indelukket, fik svært ved at sove, pakkede hele tiden mine bamser, fordi jeg var så bange for at glemme dem. Ret hurtigt kom mine forældre frem til, at jeg havde brug for en fast base og jeg endte med at bo hos min far fast og se min mor hver anden weekend fast og så selvfølgelig lidt i det løse. Min bror derimod, der var et par år yngre, havde det dejligt med deleordning og fortsatte i den til han var 19 år Sådan er børn jo så forskellige og heldigvis siger de jo til, hvis noget oasser skidt. Når i er så fint opmærksomme på ham, så skal i nok opdage det!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Laura

    Jeg er selv skilsmissebarn og har ikke nogen børn, så jeg kender kun den her side. Mine forældre blev skilt, da jeg var 9 og mine yngre brødre var hhv. 7 og 5 år. De lavede en ordning, hvor min ældste lillebror var hos min far det meste af tiden og hos min mor hver mandag og hver anden fredag-søndag. Min yngste lillebror og jeg boede hos min mor og var hos min far hver torsdag og hver anden fredag-søndag. Det syntes jeg, var en fin ordning, men nu hvor jeg er blevet ældre og har snakket med andre skilsmissebørn, synes de, det er helt vildt mærkeligt, at vi blev delt op på den måde. Men det har jeg aldrig tænkt over, for sådan var det jo bare, og jeg har aldrig sat spørgsmål ved det. Alle os søskende var jo sammen fem dage om ugen, selvom vi boede forskellige steder.
    Nå, men det er bare for at sige, at der er rigtig mange måder at gøre det på, som godt kan fungere. Det allervigtigste er, at det er jer, der bestemmer. Alfred er så lille, at han ikke kan vælge, men det føler jeg, er det værste, man kan blive udsat for som skilsmissebarn. Så jeg synes, I skal holde fast i det, der fungerer for jer. Og ellers så rigtig meget held og lykke, det er svært for alle involverede.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

    Min indsigt at måske ikke lige så interessant taget i betragtning af ikke selv at være forælder. Jeg er 24, men barn af skilsmisseforældre – de blev skilt allerede da jeg var helt lille.
    Min veninde har ligeledes været skilsmissebarn, og hun har netop som jer boet halvt hos hver. Det hun dog fandt negativt ved ordningen var – ikke det at man føler sig ligemeget hjemme begge steder – men nærmere at føle sig det modsatte – altså rodløs. Hun endte lidt med at bo i en sportstaske, hvor hun fragtede det tøj hun mest gik med, bøger osv frem og tilbage mellem forældrene.
    Jeg oplevede at bo 12-2 grundet en længere distance mellem mine forældre. Dette har jeg aldrig lidt under, dog vil jeg sige, at man hurtigt kan blive en smule distanceret til den ene forælder. Jeg boede hos min mor, og min far gik lidt hen og blev en hyggefar – forstå mig ret. Når jeg kom hjem til ham tog vi i biografen, i tivoli, bonbonland osv. Og jeg kan sagtens forstå ham, for det er så hyggeligt! Og det var jo vidunderligt at komme derhjem.
    Men mine forældre har altid været enormt gode til at samarbejde. Da jeg blev ældre og der fx var druk indvolveret, så synes min mor måske jeg skulle være hjemme kl 00 – og jeg synes det var uretfærdigt, da de andre måtte være ude til kl 2. Istedet for at gøre min far til syndebuk, så kunne hun sige: jeg synes bedst om midnat, men ring til far og hør om han synes du må være ude til kl 2, og hvis det er okay med ham, så snakker jeg lige med ham senere. Så på den måde var de altid begge forældre med ansvar – på den gode måde! og altså ikke gjorde hinanden til syndebukke. Det satte jeg enormt meget pris på, at de samarbejdede på den måde der skabte rolige, enige rammer om mig – og ikke splid og uenighed.
    Og hvad mere fantastisk er, så holdte jeg jul med begge mine forældre første gange som 18 årig og har gjort det lige siden! Min far inviterer min mor (og hendes kæreste) – og min fars nye kone er med osv! Så alle har begge deres forældre – svigerforældre osv. De gjorde det jo ikke for deres skyld – det må da have været (og er) enormt irriterende, men os børn har det som blommen i et æg! Så selvom det er svært nu, kan tiden sagtens være til jeres fordel! Og gudskelov for at i har Alfred som hovedfokus – og han skal nok blive et helt og skønt menneske – det er jeg slet ikke i tvivl om! Du har klaret det så flot, hold humøret oppe, og glæd dig over, hvad du har været heldig at få, istedet for hvad du har været uheldig at miste – og du har stadig store mængder af lykkelige stunder i vente! Knus

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pia

    Jeg blev alene lige før nytår, og vores fordeling af børnene gik nemt, for min eksmand bor for langt væk til at kunne have børnene i hverdagene. Hvis/når han flytter tættere på, har vi aftalt han skal have børnene mere, men det vil blive med en laaaangsom optrapning, så vi kan se hvad der passer børnene bedst. Kh Pia

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

    Min datter blev delebarn, da hun var 11 måneder. Nu bliver hun snart syv, og hun stortrives med to hjem, fire voksne, der virkelig vil hende, to bonussøskende og en halv lillesøster, der kom til, da hun var tre.
    Det har ikke altid været let – vores brud mindede i virkeligheden nok ret meget om jeres, men vi har ALTID talt pænt til og om hinanden. Fra start kørte vi 9/5 – ni dage hos mig, fem hos far, men med en fælles hyggedag i den uge jeg havde hende, hvor far puttede og blev til hun sov. Hun ELSKEDE de dage! Da hun blev omkring to et halvt hed det 7/7, og det fungerer bare! Vi har valgt, at jeg står for alt det praktiske som tøj, sko, betaling af institution, fritidsaktiviteter osv. Til gengæld betaler han 1.200 kroner om måneden til mig – selv om vi har hende lige meget, og han ikke behøver det. Men det fungerer for os. Det betyder så, at jeg en gang hveranden uge – når hun sover – bruger en halv time torsdag aften på at pakke tøj til hende til en hel uge. Vi har ALTID prioriteret at udveksle hendes ting uden hun er der – hun skal ikke have fornemmelsen af at bo i en taske så længe vi kan undgå det, så hver fredag mødes vi, mens hun er i skole, bytter tasker og opdaterer den anden på evt vigtige ting. Vi snakker naturligvis også i løbet af ugen, og hun ringer også selv nu.
    Vi bytter fredag og altid gennem skolen – før institutionen. Altså den ene afleverer fredag, og den anden henter. På den måde undgår vi eventuelle svære “afskedsscener”, hvor hun måske føler at efterlade den ene for at gå med den anden. Efter hun er blevet skolebarn og mere nærig med kys og kram kan farvellet fredag morgen godt gå liiiige stærkt nok til min smag – jeg vil jo gerne sige ordentligt farvel, men det er mit behov, ikke hendes. Hun stortrives, og jeg bliver SÅ træt, når jeg gang på gang hører eksperter og alle mulige andre fortælle, hvad det er skidt og kanel, når man har et delebarn. Lyt til din intuition og kig og lyt til dit barn – så finder du henad vejen svarene på, hvad der fungerer for ham og jer.
    Et råd: De bliver aldrig for store til at synes, at det bedste i verden er at lave noget med både mor og far. Det prioriterer vi indimellem selv om nye partnere og børn er kommet til, og det er guld værd for os alle – også på den lange bane tror jeg, for det giver hende jo fornemmelsen af, at vi taler sammen, så der ikke senere – når hun bliver større – kan løbes om hjørner med os 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg ved at mange bruger ordet “alenemor”… Men faktisk bruger jeg mig personligt ikke om udtrykket. For barnet har jo stadig en far. Og mor er vel ikke alene om det hele….?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Beklager. Ko. Til at læse enlig mor som “alenemor”… Måske fordi mange andre bruger udtrykket… Sender en masse kærlige tanker herfra

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Miranda

    Jeg er selv skilsmisse barn – og det har været en lang og grum omgang, som aldrig rigtig gik over før jeg var stor.
    Jeg startede med at være 50/50 men jeg kan huske at jeg var meget forvirret, og fik det bedre da jeg var overvejende hos min ene forælder. Men det bar heller ikke problemfrit – for så blev reglen at jeg ikke måtte have ting fra min ene forælder, med hjem til den anden, og de klagede over hinanden til mig. Det var noget rod! Og min pointe er: så længe dig og Svenne holder jer for gode til at blive smålige, og bruge Alfred, så tror jeg i kan rykke nok så meget rundt på ham. Så længe ham føler sig lige hjemme begge steder..

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mai

    Jeg tror på at I skal stole på, at det I beslutter, er godt for jeres søn. Hvis I er enige og kan samarbejde må det jo smitte af med en glad dreng. Ellers må det ændres. Når det så er sagt ville det optimale i en drømmeverden selvfølgelig være, at børnene bliver huset og det så er forældrene der flytter rundt hver uge. Det kræver godt nok 3 boligerne og en masse penge. Men tanken er god, så det går mindst ud over de små
    Tak for en blog trods en svær tid for dig.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Stephanie

    Jeg vil ikke anbefale en 7-7-ordning, heller ikke selvom børn er forskellige og jeg ikke kender jer og Alfred. Husk på: Man bliver ikke mindre far eller mor af ikke at have sit barn boende halvdelen af tiden. En fast base og så ellers god kontakt med samværsforælderen vil efter min mening skabe de bedste rammer for børn. Jeg har selv erfaring med et delebarn, da jeg er stedmor til en dreng på 9 år, der har været i en 7-7-ordning, men blev stresset og rodløs. Og man kan sagtens stadig se hinanden og være en del af hinandens hverdag, selvom antallet af overnatninger ikke er ens.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille v

    Hej Hej. Har fulgt med i er stykke tis og synes det er så fedt at du deler dit liv på denne måde!

    For at komme med en kommentar omkring dele ordningen. Jeg har en søn fra et tidligere forhold og ja han er fast hos sin far hver 2. Weekend. Jeg ved det er “lidt” at se sin far. Men jeg ville passe på med at vælge han er lige meget ved jer begge, da det er det I ønsker og nok ikke jeres søn. Han ville jo vælge jer begge to på en gang hvis han kunne. Jeg tror han har brug for en fast base som han har nu. Et sted der er hans hjem. Selv om hans base siger du, er hos dig, så får han jo det samme hos svenne? Min mor har altid sagt at hvis man skal have barnet fx 7/7( begge lige meget) så er det forældrene der må flytte ind og ud, og ikke barnet. Der synes jeg er en god måde at se det på. For det er der ko heller ingen voksne der ville have lyst til? Altså ikke at have en fast base og rykke rundt hele tiden. Nu ved jeg ikke hvor langt i bor fra hinandens men så kommer der ting som lege aftaler og fritidsaktiviteter ved siden af. Vi kører hver anden weekend. Men min søns far må da se ham alt det han vil og kommer gerne på besøg eller henter ham i hverdagen hvis han savner han helt vildt!
    Nej jeg kunne aldrig selv undværre han så lang tid men for vires søns skyld er det der bedste for ham at han har sit trygge sted hos mig (og min kæreste og hans lillebror) nu bor vi heldigvis dejligt tæt på hinanden, hvilket er sket for nyligt så det er dejligt nemt.

    Men husk at tænk på hvad der er bedst for ham og ikke bedst for jer og hvad I vil.
    Men jeg håber virkelig denne 4-4 ish læsning fungerer for jer. Og synes din blog er super og husløst ærligt hvilket er super inspirerende 🙂 og kan helt sikkert godt forstå sin tanker i dette 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Søde Trine. Det må gøre så ondt. Jeg synes du er sej og jeg har al respekt for din måde at håndtere det hele på. Jeg aner ikke om du kan bruge det. Men er selv skilsmissebarn og for godt en måned siden skrev jeg om min oplevelse og lidt gode råd (set med børneøjne) på en nemmere skilsmisse. http://karmamilli.dk/en-skilsmisse-i-boernehoejde/. Håber det er ok jeg kommenterer. Tænker det må gøre så vanvittigt ondt i hjertet! Men Hey, uden at kende dig, så synes jeg du er sej. Og selvfølgelig kommer der masser mange gode dage i fremtiden. Knus Christina

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hafdis

    Jeg arbejder som pædagog og må til med at dele en lille historie fra min hverdag. Der var nemlig to drenge på 5 år der var ved at snakke om hvor de hver i sær boede henne. Den ene var lige flyttet i et nyt hus og elskede at fortælle om det. Begge drenge kom fra skilsmissefamilier, drengen der lige var flyttet (dreng A) var hos far hver anden weekend ca og den anden (dreng B) boede med 7/7 ordning. Dreng A spørg B hvor han bor henne. Dreng B svarer “mor bor der og far bor der”. Dreng A spørg igen “ja, men hvor bor DU henne? Jeg bor nemlig der” Dreng B kigger lidt forvirret rundt og svarer igen “min mor bor der og min far bor der”.
    Det skar i mit hjerte at den lille dreng ikke følte at han havde et hjem og at han bare blev sent mellem mor og fars hjem. Jeg siger ikke at 7/7 ordningen eller en anden lignende ordning er slem. Men børnene har behov for at vide hvor DE bor henne.
    Jeg er sikker på at i finder den bedste løsning for jeres lille familie, jeres mange gode overvejelse vidner herom.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Er ny læser her på din blog, og tak for dit indlæg. Det var rigtig fint.
    Jeg er selv blevet skilt for snart 3 år siden, så jeg kan genkende alle tankerne om deling, savnet og ja alt det mudder man må og skal igennem.
    Da jeg blev skilt talte min ex og jeg med en familiekonsulent, der sagde at ingen deleordning er den rigtige til alle og at en deleordning ikke er en permanent ting – det er noget der hele tiden må tages til revision med de erfaringer man gør sig. Vi har hele tiden haft en 7-7 ordning, af samme årsag som det du nævner – vi kunne ikke forestille so at vores børn skulle undvære end mere end den anden. Men med årene er jeg ikke sikker på, at det nødvendigvis er den rigtige ordning. Jeg kan nu godt forstå, hvorfor nogen taler om at et primært hjem er godt for børn. Vores 7-7 går dog alt i alt fint. Vi skifter på fredage og det er guld. At starte sin uge sammen med en dejlig weekend i sigte, ro til at finde hinanden igen og masser af tid sammen – det kan anbefales. Held og lykke, og husk at det der ikke slår dig i hjek, gør dig stærkere! 🙂 Kh Rikke

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tilde

    Hej Trine,
    Det er dejligt at læse alle kommentarerne og mærke den deltagelse og omsorg alle har!
    Jeg har selv en dreng på nogenlunde jeres drengs alder og har fulgt med længe 🙂
    Jeg syntes der er noget der ikke bliver nævnt og det er, at der i den første tid nu hvor far er flyttet nok mest vil være en reaktion på det og ikke nødvendigvis hvordan I deler ham. Mine ideer vil være, at fokusere på far er tilgængelig, også bare lige til en legeplads eller noget et par timer i starten, og samtidig lave helt faste aftaler så han ikke kan ‘komme til’ at vælge at nu vil han gerne med den anden hjem, det gir tit noget utryghed. Samtidig syntes jeg, at han godt ka ha en sut eller bamse eller sådan noget med men at det er en go ide at ha sin egen dyne og tandbørste og tøj i sin anden base så det også føles som et hjem.
    Jeg håber I alle sammen kommer bedst muligt igennem det, pis at det er lige op til den mørke tid men hey masser af stearinlys og snart gløgg 😉
    Knus.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • kim

    Kram til dig. Håber du er ved at vænne dig til det. Lyder som en fin deleordning – uden at jeg ved så meget om den slags.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie

    Min store søns far og jeg gik fra hinanden i december 2012, kort før V fyldte 2 år (tal lige om et lortetidspunkt!). Jeg blev som dig boende i vores lejlighed, og beholdt også det meste af V’s tøj og sager. Da jeg arbejder med skiftende vagter (dag/nat/aften) startede vi ud med at aftale “samvær” (nederen ord, egentlig!) ud fra min vagtplan. Så det blev meget 2 dage hist – 4 dage pist – 3 dage hist igen. Og det var svært. Alt for svært. Også for V som til sidst gav udtryk for at have brug for nogle længere stræk hos os. Så jeg fik lavet om i min vagtplan, og det sidste halvandet års tid har vi kørt 7/7. Og det virker! Så godt som sådan noget nu kan virke. Det er vanvittig hårdt at undvære sit barn en hel uge ad gangen (og lad os slet ikke tale om ferier og højtider!), men det er tydeligt at V trives bedst på denne måde. Også selvom han savner den anden forælder når han ikke er der – og så sent som i aftes sagde at han ville ønske at vi allesammen boede sammen. Det knuser mit hjerte! Men tingene er nu engang som de er, og hans far og jeg har et super samarbejde. Vi taler ofte sammen (næsten dagligt), og vi fejrer fx stadig V’s fødselsdag sammen bare os 3. Så holder vi hele dagen fri og hygger os sammen. Så, det kan lade sig gøre at komme nogenlunde ud på den anden side igen – men hjertesorgen og den dårlige samvittighed er nok en evig følgesvend.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

JUST THE TWO OF US..