Thank FUCKING God!

Natte terrorist.

Alfred lider lidt af det der night-terror. Ikke at jeg ikke tror det går over igen, men nu har der været en rytme at spore så længe, at det ikke længere virker tilfældigt at han vågner hver nat kl. 3:00 SHARP. Og skriger og skriger, og slår og sparker.

I nat var den ret slem, og vi endte med at værre oppe et par timer mellem 3:00-5:00. Var nødt til at tage ham op, trods stor protest og flyvspark og rygskyderi – kæft han var vred og ked af det. Jeg tog ham med ind i stuen, hvor det lykkedes mig at få ham vækket helt, mens vi sad og så Ramasjang sove.

Efter et kvarter foran DR1, gik vi alle ind i sengen igen, hvor vi så havde den helt store tumlefest i halvanden time. Kæft sådan nogle nætter trækker tænder ud. Han ville både sove, lege med bamser, have sin røde brandmandshat på samt fjolle rundt med os. På en halvandenmands-seng. FML.

Jeg lå og ventede på at søvnen overmandede ham, og til sidst sov han. Men jeg gjorde ikke. Så var der lige en fod i hovedet, en fed babyhånd i øjet, et hovede der klasker ned i mit eget hovede. For helvede. Det er bare ikke altid så skide hyggeligt at dyrke samsovning.

Jeg tog min pude under armen, og sneg mig ind i stuen, hvor jeg krøllede mig sammen under en juniordyne. Åh, det var lækkert. Lige indtil Bøffen stod op, helt frisk i det, klokken 7:00. Fatter ikke hvordan han gør det.

Nå, men i dag er sådan en dag, hvor der ikke findes kaffe nok i hele verden. Og selvom jeg først blev vækket da farmand og Bøf næsten var på vej i vuggestue, så kan de 2 timer i nat altså godt mærkes. Send mere kaffe. Og så går jeg vist bare tidligt i seng i aften.

Tør næsten ikke spørge, men har I mon erfaringer med disse mareridt om natten? Han vågner altid på samme tidspunkt og reaktionerne er næsten altid det samme. Ukontrollerbar gråd, han sover og er svær at vække. Det tager næsten altid 30 minutter at trøste ham, og ofte er vi nødt til at vække ham eller give ham en flaske med mælk. Flere har sagt at det er meget typisk hans alder. Han er 20 mdr nu? Går det mon over?

20140815-091625-33385666.jpg

28 kommentarer

  • Alle mine tre børn har haft det i forskellig grad. Min ældste, nu 13, lagde ud med reel kolik som helt lille, da det var slut havde vi lidt rolig tid og da han var ca 2 år startede natteroderiet igen (samtidig med at lillebror blev født, hurra…).
    Mellemsten har altid sovet rimelig godt, men har også haft perioder med uforklarlig roderi midt på natten. Og SÅ kom pigebarnet, prinsessen over roderi (damn!) Hun er nu 6 år og har sovet nogenlunde normalt det sidste halve år…. den lader vi lige stå lidt… Kaffebilledet er SÅ meget på sin plads.

    Fælles for roderiet har været at det var kl. 2, 3 stykker om natten og at de ikke har været vågne, nærmest søvngængere. Intet har de kunnet huske. Den ældste stod ikke op, græd bare og snakkede totalt sort, vi måtte sidde med en hånd på brystet af ham indtil han faldt til ro. Den mellemste har været rigtig søvngænger. Stået op, er gået ind til os, har rodet lidt rundt med sine ting, måske gået på toilettet, i køkkenet, for derefter at vågne fuldstændig forskrækket op midt på gulvet.
    Pigebarnet har snakket sort, fortalt lange usammenhængende historier, været bange, men uden kontakt. Åbne øjne, men intet så hun eller kunne huske.

    Måske har vokseværket, som de alle tre har lidt voldsomt af, været medvirkende?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vi havde det i to omganger av 4 mnd hver… Så kender godt til det! *Endelig* er vi gået over til “almindelige” marerit..

    Våres måde for at vække henne fra terroren var at holde hende indtil (og det var kun mig der kunne finde ud af det) og kramme/klemme henne LENGE og håret.. Vi har prøvd flere måder, men denne var det bedste for at roe henne ned senere hen.. På denne måden fik vi så “vækket” henne fra terroren, men ikke vækket-vækket henne, så hun sov videre. Det med trygheden var klart det som var vigtigst for henne. Hun gik også tilbage til at sove ekstra i vuggestuen, og det hjalp så også (en smule).

    Ellers, som et sidste forsøg, har i prøvd at desideret vække han 0245, hygge i 5 min og så sove videre? Det hjalp på os når det ble for galt (men det er alligevel op om natten).. og så kommer det jo meget an på om han sover igen- det er slet ikke alle der gør det!

    Alt i alt så havde vi et meget godt samarbejde med vuggestuen om det, og de fik også en psykolog indover det hele, bare for at se at alt var som det skulle.. For det trækker sq tænder ud når det går over så lang tid.. Men psykologen kom frem til at hun forsto bare mere end hun egentlig kunne bearbejde, og natterroren var så resultatet.. Mere søvn, mere forklaringer og mere tryghed var “kuren” (og vente.. vente. vente)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tine

    Vi har set en snert af det hos vores på 9mdr. Eller det er det eneste der forklarer det der sker. Når det er så forudsigeligt, så gør vi det at vi går ind til ham 5min før vi ved det kommer. Når vi når at ‘trøste’ ham med det samme og ved den første tumlen-rundt og før han bryder ud i den der hjerteskærende og umulig-at-trøste gråd, så kan han nærmest sove videre uden problemer. Det skal dog lige siges at det sker hos os, ca 20min efter han er lagt til at sove. Og så en 1-5 gange mere indtil vi ca går i seng. Og ikke kl 3 om natten (selvom det også er sket et par enkelte gange). Så ved ikke om det kan virke, og det betyder i alligevel skal op på et lorte tidspunkt.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah

    Puha det lyder hårdt! Min søn har også haft de ture indimellem, dog ikke så fast, som det du beskriver! Han var en lort til at sove de første to år, men lige pludselig, lidt før han fyldte to, ændrede det sig og pludselig sov han meget bedre og var meget nemmere at putte! Det håber jeg også, du kommer til at opleve, for der er bare ikke noget værre end ikke at få sin nattesøvn.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tine

    Vi ser en snert af det hos vores på 9mdr. Eller det et den eneste forklaring på den måde han opfører sig. Når det er så forudsigeligt, så gør vi det at vi går ind til ham 5min før vi ved det kommer. Når vi når at ‘trøste’ ham før han når til den der hjerteskærende og umulig-at-trøste gråd, så kan han nærmest sove videre uden problemer. Det skal dog siges, at det sker ca 20min efter han er lagt og 1-5 gange indtil vi går i seng. IKKE kl 3 om natten. Det er dog sket et par gange. Han er helt væk og rundt på gulvet og må vække ham for han aner ikke hvor han er eller hvad han laver, græder bare som stukket. Jeg gik selv i søvne, så vi regner med han har arvet det.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Stine

    Vores datter havde det i nogle uger, hvor hun som Alfred græd og græd men var ikke vågen. Det var også 01.30 hver nat, og nogen nætter kom hun selv videre, andre gange kom hun ind til os, og andre gange igen var vi nødt til at vække hende for at få hende ud af det… Men så pludselig sov hun hele natten fra 20-06! Hun er også 21mdr, og har aldrig dyrket det med at sove i særlig høj grad, så det er helt fantastisk endelig at opleve. Men ja hæng i, drik masser af kaffe og pludselig sover han 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

    Der går over, men det er også bare så hårdt, mens det er. Min den ældste på 10 var rædselslagen om natten uden at vågne. Umulig at trøste eller kramme. Nu kan jeg dårligt huske hvor lang tid, han havde det sådan, men vi endte med at overgive os totalt til samsovning. Som så mange andre ting fortaber sig heldigvis efterhånden, hvor ustyrligt hårdt det var og dukker kun op, når man hører om andre, der går igennem det. Håber det snart går bedre:-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

    Vores søn på 4 har det også. Det er der i perioder, senest da mormor døde og han blev storebror. (altså når der sker omvæltning i hans liv). Min trøst er at det er værre at se p end at være i det – ifølge forskningen. Vi har haft held med af give ham et glas vand eller få ham med ud og tisse for at stoppe det. Vi vækker ham ikke, men forsøger at berolige med stemmen eller mild berøring. Det kommer også på fast klokkeslæt, og det er også min erfaring, at man kan tage det i opløbet, hvis man hurtigt når ind til ham.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine

    Min datter gør NØJAGTIG det samme som din dreng. Hun er 19 måneder gammel. Jeg har fået så mange tæsk om natten. Hun går helt bananas. Jeg har læst mig til, at når børn får sådan et “anfald”, så skal man ikke sige særlig meget (evt kun shhh), ikke røre ved barnet, ikke forstyrre overhovedet. Vores datter deler dog værelse med sin storesøster, og hun skriger meget HØJT, så vi er nødt til at tage hende op ad sengen. Efter 100 forsøg med alt muligt, har vi fundet ud af det eneste der hjælper er at køre en tur med hende i bilen. Så vågner hun op, og falder i søvn igen i den brummende bilen. Når vi kommer hjem igen, kan vi lægge hende ind i vores seng og sove sødt.
    Jeg har på fornemmelsen at dette ikke er en mulighed for jer. I bor i lejlughed ikke? Måske ingen bil? Tilgengæld deler jeres dreng ikke værelse med nogen. Men I har måske forsøgt bare at lade ham være? Selv om det er HÅRDT!
    Bare rolig de tager ikke skade af night terror, og det er MEGET værre for os end for de små.
    Held og lykke

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine

    Min datter gør NØJAGTIG det samme som din dreng. Hun er 19 måneder gammel. Jeg har fået så mange tæsk om natten. Hun går helt bananas. Jeg har læst mig til, at når børn får sådan et “anfald”, så skal man ikke sige særlig meget (evt kun shhh), ikke røre ved barnet, ikke forstyrre overhovedet. Vores datter deler dog værelse med sin storesøster, og hun skriger meget HØJT, så vi er nødt til at tage hende op ad sengen. Efter 100 forsøg med alt muligt, har vi fundet ud af det eneste der hjælper er at køre en tur med hende i bilen. Så vågner hun op, og falder i søvn igen i den brummende bilen. Når vi kommer hjem igen, kan vi lægge hende ind i vores seng og sove sødt.
    Jeg har på fornemmelsen at dette ikke er en mulighed for jer. I bor i lejlughed ikke? Måske ingen bil? Tilgengæld deler jeres dreng ikke værelse med nogen. Men I har måske forsøgt bare at lade ham være? Selv om det er HÅRDT!
    Bare rolig de tager ikke skade af night terror, og det er MEGET værre for os end for de små.
    Held og lykke

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine

    Min datter gør NØJAGTIG det samme som din dreng. Hun er 19 måneder gammel. Jeg har fået så mange tæsk om natten. Hun går helt bananas. Jeg har læst mig til, at når børn får sådan et “anfald”, så skal man ikke sige særlig meget (evt kun shhh), ikke røre ved barnet, ikke forstyrre overhovedet. Vores datter deler dog værelse med sin storesøster, og hun skriger meget HØJT, så vi er nødt til at tage hende op ad sengen. Efter 100 forsøg med alt muligt, har vi fundet ud af det eneste der hjælper er at køre en tur med hende i bilen. Så vågner hun op, og falder i søvn igen i den brummende bilen. Når vi kommer hjem igen, kan vi lægge hende ind i vores seng og sove sødt.
    Jeg har på fornemmelsen at dette ikke er en mulighed for jer. I bor i lejlughed ikke? Måske ingen bil? Tilgengæld deler jeres dreng ikke værelse med nogen. Men I har måske forsøgt bare at lade ham være? Selv om det er HÅRDT!
    Bare rolig de tager ikke skade af night terror, og det er MEGET værre for os end for de små.
    Held og lykke

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Janne

    Vi har oplevet det nogle gange gange. Første gang var min kæreste alene hjemme med vores søn, og han som ALDRIG plejer at ringe efter mig, når jeg er ude, var helt ude af sig selv og vidste ikke hvordan han skulle håndtere det. For vores søn, ligesom Alfred, er svær at vække – og så kommer man i tvivl – er han vågen og bare hysterisk??
    Det eneste der har virket, er at sætte ham i sengen/lade ham blive i sengen, også selvom han græder, så han selv kan finde ro og vågne.
    Hvis vi tager ham op, slår og sparker han os, og det er ikke rart for nogen af os. Vi er der ved siden af ham, selvfølgelig, i vores seng, og taler roligt og sagte til ham, og røre ved ham – holder ham i hånden eller aer ham på ryggen.Efter noget tid, så stopper ham med at græde, og jeg tolker det som om at nu er han rigtig vågen.
    Han bliver tilbudt lidt at drikke, og så lægger jeg ham ned, og han sover videre. Nogen gange behøver jeg ikke at lægge ham ned, der har han allerede lagt sig, så han er træt. Det hænder også at, jeg skal holde ham i hånden, til han sover, men det er ok synes jeg. Han har brug for trygheden.
    Men nøj, jeg synes de der night terrors er skrækkelige. For der er intet du kan gøre. Sådan rigtigt. Ved ikke om du kan prøve nogenlunde det samme, altså lad ham selv falde til ro og vågne, med dig ved din side, og så undgå at tage ham op, så han vågner vågner. Måske han har nemmere ved at falde i søvn bagefter så?
    Vores søn er halvandet.
    Vh J.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

    Jeg har for et par mdr. siden været til et foredrag om børns søvn med Søren Berg som er prof. og specialist i søvn. Kan huske han fortalte om det du beskriver, men kan desværre ikke huske præcis hvad han fortalte.
    Men man er meget velkommen til at kontakte ham, hvis man står og har et problem.
    http://www.scansleep.dk/om-scansleep/organisation/

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Michele

    Puha det lyder hårdt når det er så ofte

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Michele

    Puha det lyder hårdt når det er så ofte

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sara

    Jeg lider selv under det, har gjort det siden jeg var baby (er 23 i dag)
    Min mor fortæller mig, at hun havde en lampe med meget meget svagt lyst, hun tændte. Den faldt jeg til ro af, når jeg havde de her sindsyge mareridt. Fordi den gav en form for tryghed forestiller jeg mig!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Johanne

    Jeg har erfaringer! Desværre. Jeg havde selv night terror. Og mit input er ikke så behjælpelig, men jeg kan sige at det lyder som om I gør det fantastisk for ham! Giver ro og tid til det skal gå over.
    Jeg var på et tidspunkt bekymret for at Augusta led af det samme, men det var heldigvis bare en periode. Jeg håber det samme for jeres dreng, og at det går over hurtigt!
    For det er slemt og man kan ikke sætte sig ind i det, hvis man ikke har prøvet det. Mit var kombineret med søvngængeri, så det var svært at styre for mine forældre. Ofte gik jeg ind til min storebror, som vækkede mig lige så stille.
    Jeg havde det fra jeg var 6 år til jeg var 14 og det var meget vekslende hvor slemt det var. Oftest snakkede jeg bare i søvne og gik rundt, men mareridt var også slemt, jeg så syner og var dødsangst. Det opstår faktisk stadigvæk den dag i dag.
    Jeg håber han kommer over det, for jeg tror mange kommer igennem sådanne (korte) perioder!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nanna

    Vores den ældste havde det samme. Og det er rædselsfuldt. De to drenge – Alfred og Isak – har i øvrigt en skræmmende lighed :). Men … Altså … Læste mig til hos netsundhedsplejersken, at det skyldes, at deres små hjerner ikke kan bearbejde dagens indtryk. Så… Et godt råd, ja undskyld, kastede selv lidt op i min mund der, er at snakke dagen igennem. Bare sammen sidde og gennemgå, hvad der er sket af godt og skidt i løbet af dagen. Hvad han har spist, leget med, hvis der har været konflikter. Vi gør det hver aften, stadig, selv om drengen går i børnehave og selv fortæller, hvad der er sket. Det virkede – øjeblikkeligt – for os. Han har ikke haft en eneste tur siden. Almindelige mareridt, men ikke de der ture. Så det ku du jo prøve. Det er i værste fald en uskadelig, hyggelig gang aften-tamtam.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg har heldigvis ikke oplevet det selv da trolden kun er 5 mdr. Men mener at have læst noget om det (og hvordan man stoppede det) i Helens bog om søvn – prøv at smutte en tur på biblioteket efter den..

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Annette

    Hej Trine.
    Uh hvor jeg kender det!! Vores ældste havde det hver eneste nat og var derudover svær at putte og sov meget uroligt!! Vi blev anbefalet en pude af boghvedeskaller til hende og den virkede fra dag 1. Hun sov sgu igennem 3 nætter i streg!! Den hjalp og hjælper stadigvæk. Hvis ikke hun sover med den drømmer hun meget og er meget urolig.
    Og pøj pøj med de nætter, de trækker f..
    . tænder ud!!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Heidi

    Puha, det er så slemt når de har det. Min lille Alma har også kæmpet med det. Jeg rørte ikke særlig meget ved hende. Sagde beroligende shyyy eller sang stille og så holdte jeg om hendes fødder, til hun faldt til ro. Håber jeres lille mand snart vokser fra det. Knus til jer.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lena Thers

    Hell yay!! Vi har det samme lige nu! Er det den f… måne, eller hvad sker der? Hos os er den så toppet med lillebrors opkastninger og idag vaccine!1 HUrraaayyyy!! Nu trøstedrikker jeg mig selv halvstiv i papvin og checker ud!!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vi har erfaring – fra 10 mdr til 1,5 år.
    Nu er vi endelig over i alm. mareridt.

    Night terror er jo ikke bare urolig søvn med opvågninger – men voldsomt skræmmende med et barn der måske ser ud som om han er vågen men slet ikke er det. PÅ trods af at mange siger man helst ikke skal røre ved dem eller vække dem, så var det der der hjalp hos os. Det var vigtig at få ham ud af det og få ham gjort rolig – enten ved at få ham til at fokusere på katten, se lidt postmand per eller ved at holde ham tæt og gå rundt med ham.

    Vi lærte at stoppe det i opløbet. Havde alarm på ham og løb op til ham så snart vi hørte det mindste grynt – og så sysshede vi og aede allerede da (hvor han allerede var gennemblødt af sved) og på den måde fik vi stoppet det night terror “anfald” der var på vej og fik hjulpet ham videre i søvnen.. Yes.

    Hans kom altid 2 timer og 20 min efter han var faldet i søvn – hvis de kon. Vi kunne også mærke at dårlige sove dage i vuggestuen eller for mange aktiviteter (fx bare at slæbe ham med på indkøb) var medvirkende til drømmene, så i en periode blev alt holdt på et minimum. Om dagen kunne vi intet mærke på ham.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg gi’r fucking op hvis min datter laver det stunt engang. Og fuck hvor er det grineren skrevet. Hahahaha, sov godt i nat,.. gg det er nat,.. fml..

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • J

    Nu har jeg ikke selv oplevet det med min datter. Men har en veninde som oplevede det med hendes søn, det kom så allerede 1 timer efter han var faldet i søvn. De fik et råd om at vække ham efter en halv time, og tilbyde et glas vand. Det hjalp hos dem, for så havde han haft en vågen periode også vågnede han ikke igen senere. Håber i finder en løsning på det og i alle kan få nogle rolige nætter.:)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg har ikke læst alle svar og ved derfor ikke om i allerede har fået dette råd.

    Vores store pige har det i perioder. Det eneste der virker for hende og os er. At når først vi har fundet det magiske tidspunkt hvor hylet går i gang. Så vækker vi hende et kvarter før, bare lige for at få kontakt til hende og så er der ikke noget terro den nat.

    Håber det går over

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hejsa.
    Vi har oplevet noget tilsvarende.

    Vi blevet rådet til at snakke dagen igennem på godt og ondt inden de ligger sig til at sove, så man lige får vendt de gode OG dårlige oplevelser der er hendt i dagplejen/vs. I børnehøjde selvfølgelig.
    Vi gjorde det i en periode, hvor Oliver var ved siden af sig selv, og der hjalp. Det hjalp ham med at glemme dagens hændelser, når msn ligger sig til at sove. Det er de mest pudsige ting der fylder ved et barn. F.eks. Frederik tog min McQueen bil ovre hos Dorthe – det må han ikke – vel mor? Og så snakker vi lidt om at man skal være gode ved hinanden og deles om tingene.
    Oliver kan også opleve natteskræk, når han f.eks. Har været i gæstedagpleje/haft en anden pædagog samt andre børn. Eller efter vi har været på ferie et fremmed sted. Så der er pænere ting der kan påvirke det.

    Vi kender et barn, som har døjet med natteskræk længe, men hun er også et MEGET sensitivt barn, som reagerer på mange andre måder også. Så det kan ikke helt sammenlignes, tror jeg.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cindy

    Jeg vil med sikkerhed sige, det går over. Vores midterbarn Mathias havde nøjagtig samme “mareridt”, jeg kunne endda blive helt bange, da han næsten var i en trancelignende tilstand. Det eneste der hjalp, fandt vi ud af efter lang tid, var samsovning, desværre

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Thank FUCKING God!