Forventninger vs. realitet.

Lukker lidt op for posen.

Nå, det her indlæg har været undervejs længe. Jeg har ikke helt haft lyst til at skrive om det, og så alligevel lidt.

Jeg har været bange for at hele mit koncept herinde ville være en løgn, hvis jeg rent faktisk lukkede op for posen og indrømmede at alting er lidt svært af en årsag. Problemet er bare, at en bange mistanke ikke kan rykke med den virkelighed jeg har beskrevet herinde så mange gange før. Faktisk gør det ikke nogen forskel.

Jeg har aldrig lagt skjul på, at jeg har haft ret svært ved at forlige mig med hele det her projekt familie. Bloggen her har været min ventil, og ikke mindst et helle, hvor mine tanker har fået frit løb – og hvor mine følelser og sindsstemninger har fundet andre i samme båd. I hvert fald noget af tiden. Andre gange har jeg også været helt på toppen, og det har måske også fået lov at skinne igennem somme tider, mellem bandeord og brok.

Der er sket meget siden januar i år, som var den måned jeg gik helt ned med flaget. Jeg kunne ganske enkelt ikke ignorere den psykiske og fysiske belastning jeg havde udsat mig selv for i det første år med Alfred.

Jeg synes det var røv-fucking-HÅRDT at få et barn. Især fordi vi ikke havde tid, penge eller overskud til at blive forældre. Vi klarede det hele rigtig godt, men når jeg ser tilbage nu, så var det meget hårdere end jeg turde sige til mine nærmeste. Jeg følte ganske enkelt, at jeg mødte en mur, hvis jeg gav udtryk for at jeg var træt, bange, ensom og ked af det. For jeg havde jo selv valgt det. Jeg burde jo have sagt mig selv, at det ville blive hårdt, ikke?

Fødslen var intet i forhold til de første mange måneder. Jeg var meget alene, da kæresten arbejdede rigtig meget i starten. Og kunne jeg gøre alt om igen, og havde vores liv set anderledes ud, så skulle vi have haft barsel sammen. Punktum. Svenne tog som regel afsted ved 9-tiden om morgenen, og var først hjemme igen kl. 19. Det var altså en kamp at komme igennem alle de timer. Jeg havde nemlig fået et barn, som sjældent sov mere end en halv time ad gangen. Så jeg sov ikke, jeg spiste ikke og jeg gik bare rundt. Og gik og gik og gik.

Hvis jeg ikke havde haft bloggen så var jeg gået helt ned med flaget. Og jeg havde taget min familie med mig. Hvis jeg havde siddet alene med alle de tanker og alle de følelser, som virkede helt forbudt og forkerte, så ved jeg ikke hvordan jeg havde klaret det.

Det viste sig bare, at der sad enormt mange mennesker bag skærmene, som delte mine tanker og følelser. Og som prikken over i’et, så var der ingen af jer derude der sagde at jeg var helt forkert på den. Ingen rettelser, ingen kritik eller skældud. Bare ren kærlighed og støtte.

Det tror jeg aldrig at jeg kan takke jer nok for.

Min læge fik mig til at udfylde et skema, hvorpå man kan fastsætte graden af en depression. Min var, og er, moderat. Lidt noget fis. For hvad fanden betyder moderat? Sådan lidt, men ikke så meget alligevel? Sådan noget fis.

Det første han gjorde var at udskrive lykkepiller.

Jeg tog dem i 4 dage, hvor jeg ikke sov i samtlige 96 timer. De gjorde mig søvnløs (hvilken ironi) og selvom jeg fik sovepiller, så lukkede jeg ikke et øje i 4 døgn. Jeg sad bare som en zombie uden at kunne noget. Det eneste sted jeg kunne holde ud at være, var under bruseren. Følelsen af vandet gjorde, at jeg ikke kunne mærke den sindssyge uro jeg havde i kroppen. Jeg stoppede med dem igen, fast besluttet på at jeg ikke skulle i nærheden af sådan noget skidt igen. Samme dag jeg stoppede med dem, sov jeg som et lille barn.

Jeg tænkte at jeg for en gangs skyld ikke ville springe over hvor gærdet er lavest. Og hvis jeg havde fået en depression, så skulle jeg finde ind til roden af hvorfor. Og jeg sidder her stadig, over et halvt år senere, uden at være kommet et svar nærmere. Jeg har alle mulige forklaringer og episoder der kan være årsager til det, men intet er konkret.

Jeg går i pisse dyr terapi, igen en ironi der er til at føle. En stor del af det hele, skyldes økonomi og bekymringer. Så er det på en måde ikke fedt at smide 1000 kr for en time hos min psykolog. Som i øvrigt er kognitiv, så ingen støtte til det, rent økonomisk.

Jeg tvivler ikke på at jeg har en depression – de dage hvor jeg er dårlig, så er jeg lige til at smide ud i skraldespanden. Men jeg har bare så mange gode dage, at jeg stadig tvivler på diagnosen. For jeg føler mig ikke depressiv. Jeg går på arbejde og jeg tager mig af mig selv og mit barn. Tror faktisk at den der lider mest under det, det er min kæreste. Faktisk er jeg ikke i tvivl om at det er tilfældet. Og for hans skyld, så håber jeg at det snart hører fortiden til.

Jeg er mest ked af, at jeg har brugt de første mange mange måneder af Alfreds liv, på at have det svært. Men jeg ved også, at når jeg er ude på den anden side – så har han en mor der er SÅ meget federe.

Jeg leger mest med tanken om, at kaste ordet ‘fødsel’ eller ‘efter-fødsels’ ind foran ordet ‘depression’. For det giver så meget mening for mig. Det er ikke til at sige om det skyldes alle mulige andre ting, men jeg ved bare, at det at jeg har fået Alfred, har været så stor en omvæltning at jeg ikke selv kunne følge med.

Når det kommer til bloggen, så har det jo været ren terapi at skrive alt ned og dele det med andre. Men bloggen har også tynget mig enormt meget i visse perioder. Og det gør den faktisk stadig. Der er en årsag til at jeg aldrig svarer på jeres kommentarer. Jeg kan ganske enkelt ikke overskue det. Og så får jeg dårlig samvittighed. Og når først den er der, så får jeg det overhovedet ikke gjort! Jeg kan kun beklage, undskylde og prøve at forklare mig – og det er ikke en dårlig undskyldning –  måske en latterlig en, men det er sådan jeg har det. Jeg kan kvittere med at skrive indlæg og gøre det ofte. Men jeg bliver nok aldrig hende der svarer ret meget. Det håber jeg okay. For jeg læser hver og en, og de er alle værdsat. Virkelig.

Jeg tør ikke tænke på hvor mange der sidder med samme diagnose som mig. Efter at have fået et barn. Jeg tror det er meget mere udbredt end man tror. Udadtil er jeg velfungerende og meget almindelig – men jeg bærer også rundt på en tung, tung byrde. Og jeg er nok ikke alene med at have den slags irriterende vægt.

Nå, men nu prøver jeg så at trykke ‘udgiv’. For det er nok på tide at jeg tør. For fanden mand, jeg har jo både skrevet om lort, sex og dårlig selvtillid. Tænker at I godt kan holde til lidt mere ærlighed.

Hav den bedste dag!

62 kommentarer

  • Louise

    Stort.. Meget flot indlæg, og jeg synes godt du kan være hammer stolt af dig selv. Blev selv mor (enlig) som 19-årig, og selvom jeg blev velsignet med jordens nemmeste barn, så var det pisse hårdt. Kan sætte mig ind i alt det du lige har skrevet. Venter nu nummer 2 om 3 måneder, og jeg er helt ude at skide. Men mon ikke det går – som med alt andet.. Du fortjener ihvertfald at være glad og lykkelig. Og nogle gange er det bare så fandens svært når man føler at alting sejler!

    Held og lykke til dig og din skønne familie.. I sparker jo røv, så I skal nok klare den! MyZ

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Heidi

    Sådan der !

    Der skal ikke herske nogen som helst tvivl om, at det er røv fucking hårdt at få et barn og de forestillinger man gør sig om det, holder på ingen måde stik ! 🙂
    Jeg var også været rigtig meget alene med min ældste søn, da min mand arbejdede meget på det tidspunkt og til tider havde jeg bare lyst til at skride fra både barn og hjem og få mit gamle liv tilbage.

    Nu har jeg heller aldrig været sådan en type, som falder i svimer over babyer og egentlig heller ikke mine egne. Jeg er noget bedre til at håndtere poderne, når de bliver omkring de 2-3 år, men man kan jo ikke bare springe den indledende fase over.

    Jeg synes det er SÅ forløsende at læse din blog og læser ofte højt for min mand, når han spørger, hvad jeg sidder og griner af 😉

    Jeg glæder mig til at læse hvert af dine indlæg 😀

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hatten af for ærligheden. Det er dét, jeg har lyst til at læse om. Rigtig fedt indlæg.. mere af det 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Trine Maria Larsen

      Jeg skal prøve 🙂 det er dog ikke de nemmeste at lave! Så der er nok lidt længere mellem dem 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Millamor

    Det kan kun lette for mig at læse dit indlæg. Jeg går rundt og tænker om det kun er mig der ikke har overskud til aftaler, allerhelst vil sidde i min lille lejlighed (uden altan) med baby, så jeg kan nyde når hun sover, og jeg ikke er ude og på! (Jeg har alligevel aftaler hver dag) Jeg havde stress efter fødslen, kunne ikke sove – var modløs og ked. Jeg har gået i terapi (selvbetalt) i 3-4 år nu, og de har helt sikkert hjulpet i min nyfundne moderskab. Så var der ikke så langt ned til det, der rykkede positivt. Men jeg kæmper stadig, jeg har brug for en stor portion selvrealisering, og jeg elsker på sin vis barselslivet, men jeg mister en stor del af min identitet, som livet som mor ikke helt har kunnet veje op for. Jeg er nået frem til en forståelse af, at med alle forandringer – også de gode – kommer et tab. Og jo større en forandring, des større tab. Og det skal kigges i øjnene, så det ikke vokser sig stort og farligt. Men det er jo svært, for det er da pisse farligt. Flot at du skriver dit indlæg, du kigger det lige i øjnene 🙂 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det er møghårdt at få børn. Kæmpe krammer til dig, Trine <3

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak for et ærligt indlæg Trine. Kan kun sige at du langt fra er alene. Fik samme diagnose + angst og gik i terapi ad flere omgange. Jeg var langt langt nede i en verden af følelsesløshed, og både min søn og kæreste led under det big time. Der er ikke mange der ved det, og dem jeg fortæller det virker ikke rigtig til at forstå alvoren, fordi de kun kender mig som er person, der altid virker glad og fri for bekymringer… Min bror droppede kontakten med mig i de år fordi han ikke forstod det eller troede på det. Det var den værste periode. Så tak fordi du deler og er med til at nedbryde tabuet.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Miranda

    Hey! Du er sej. Peace og positiv energi herfra. Og så er det er på tide at det bliver normalt at tale og følelser der stikker lidt dybere. Min mand er fra Argentina, og i Argentina har alle en psykolog eller terapeut, gerne flere (det er til gengæld også billigere). Både legit psykologer og alternative terapeuter er normale der, hvis man er lidt mere til hypnose og ohm. Jeg håber at der, i Danmark, kan komme et lige så varieret udbud og at det kan blive lige så normalt at sige, at man lige smutter til terapi, så der ikke går så mange rundt med unødvendigt ondt i skallen.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie

    Tænk, her går man og tror (frygter) at man er helt alene i båden med bekymringer, nedsmeltning, opture, nedture, forandringer ifb. med at få barn og så viser det sig at det muligvis er en færge man er havnet på. Der er ihvertfald rigtig mange andre mødre med ombord som har det sådan.
    Da jeg læste dit indlæg i dag tænkte jeg, at det jo er mig, du (også) har skrevet om.
    Tak for meget godt, og tak fordi du siger tingene ærligt. Det gør at vi er andre som også godt tør være ærlige omkring alt det her med at få børn og at det ikke altid er lyserøde skyer og små hvide mæhhlam i lange baner.. for det er det langt fra.. rigtig langt fra!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • <3 kærlighed til dig

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Krstok

    Der er ikke noget galt med at have en depression, der er kun noget galt hvis man ikke ved man har en. Rigtig rigtig rigtig god bedring! ❤️

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine, du er en af de modigste mødre og kvinder, jeg har den fornøjelse og det privilegium at kende. Jeg kender ikke dine følelser og depressionen, men jeg kan kun tage hatten af for dig og for det, du gør for dig selv, for Alfred og for hele jeres lille familie.

    Jeg ønsker sådan for jer, at der venter lys forude – lige om hjørnet – med en bedre økonomisk situation, en permanent bolig og luft, luft, luft for al den slags, der fylder. Og at Alfred snart forstår, og kl. 4 ikke er morgen.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

    SEJT at du tør. Og gør. Du sætter ord på mange af de følelser, som jeg ikke selv kan finde ud af at beskrive. Tak!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeanne

    Jeg kan udemærket godt følge dig.
    Ikke at det kan sammenlignes, men så fik jeg en belastningsdepression depression da min far endelig døde efter 7 år med dødelig sygdom. Jeg synes egenligt ikke jeg var syg. Elskede mit arbejde. Min mand. Min familie. Men ALLE ville snakke om min far igen og igen – hvilket jeg slet ikke kunne magte. En side der var blevet belastet så meget.

    Det ER en belastning at blive forældre. Uanset hvordan man vender og drejer det. Ja det er fantastisk. Og ja det er noget lort også.
    Men med mange ting, kommer det i perioder. Især depressioner. Det er hjernen der har fået lungebetændelse og skal have medicin. Ikke den kemiske slags som din læge efter min mening har været alt alt ALT alt for hurtigt til at udskrive uden grund (i mine øjne), da man kan få så god hjælp ikke kemisk.
    Jeg gik selv til en fantastisk psykolog. Ikke en som klappede mig på ryggen, men en der guidede mig og sparkede lidt til mine tanke om mit liv uden en far.

    Og pludselig en dag sad vi og snakkede om hvorfor jeg stadig gik til psykolog. Hun mente jeg var rask – og jeg til en hver tid må sende hende en mail når jeg har brug for at pusterum. Nyd dit pusterum. Mærk efter i dig selv.

    Du gør det jo skide godt som mor!
    Og ikke mindst – du gør det fantastisk som menneske.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dorthe Michella

    Det er lige præcis pga din ærlighed når du skriver, at du er min yndlings blogger.
    Synes du er så sej og modig. Og er ret sikker på at det hjælper andre der har det ligesådan.
    Skriver selv dagbog, da jeg føler det hjælper til at bearbejde ting at få det skrevet ned. Men den er jo kun for mig selv. Derfor synes jeg det er så flot, at du skriver åbent om det hele. Tusind tak for det!
    Jeg sender dig et virtuelt ‘god bedring’ kram, og håber du snart er kommet helt over på den anden side fri af depression. Kraaaaam

    Hov, og PS. Den der dårlige samvittighed over ikke at svare på kommentare – den skal du altså ikke ha’. Hvis du skulle svare på alt det, kunne du jo ikke lave andet!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kristina

    Du er fucking sej Trine – kæmpe High five !
    Jeg synes at det værste ved at have det sådan er at der er ingen der forstår én… Ens familie og venner nikker bare og siger:”ja det er hårdt!” – ja forhelvede det er jo det jeg siger !! Og så bliver der smilet overbærende, hvilket jeg tolkede som nedladende. Derudover er der absolut ingen som lytter til én – hvis man fortæller noget, og baby lige grynter eller andet, så kan man godt pakke sin historie sammen, for ingen hører fucking efter ! Man er lige pludeselig blevet til hende som bare er der, og ingen interessere sig rigtig for én og éns historier mere, bortset fra éns mand som er ved at gå ud af sit gode skind fordi han ikke ved hvad han skal gøre, og arbejder fra 8:30-20 6 dage i ugen !!! Fucking helvede at få et barn – og så føler man sig tvunget til at sige bagefter :”men det er jo også fantastisk, og hun er dejlig, og jeg er lykkelig og bla bla fucking bla !”

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karen

    Rigtig fint indlæg.

    Det undrer mig at du skriver, at du ikke kan få tilskud…
    Jeg har selv tidligere fået en lægehenvisning pga. en “mild depression”, og min læge anbefalede at jeg fandt en kognitiv psykolog. Der findes en hel del psykologer med ydernumre, som også anvender kognitiv terapi. F.eks. http://anetteandres.dk/, som var der jeg gik.
    http://www.psykologeridanmark.dk/da/Find/SoegPsykolog.aspx burde det være muligt at finde en psykolog, HVIS altså du er interesseret i at skifte – det er jo på ingen måde sikkert. Ville dog alligevel nævne det.

    Pengene var virkelig en barriere for mig, for jeg synes ikke ligefrem at jeg havde 10.000 kr jeg kunne bruge på en psykolog, så det gjorde det væsentlig lettere at overskue med tilskud.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Trine Maria Larsen

      Det er fordi der kun er en enkelt i København der giver tilskud. Og han tog ikke flere patienter ind i år 🙁 så jeg ville bare gerne i gang 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Isa

    Er det okay at græde lidt? Eller nej vent stortuder faktisk…og jeg er ikke en gang mor…
    Jeg har ikke fulgt med så længe, men havde kun læst et indlæg så var din blog en fast del af min hverdag, elsker at følge med både på IG og her…
    Jeg synes du klare det fantastisk, og er sikker på at jo flere der lukker op for posen omkring depression, specielt fødselsdepression, des mindre et tabu bliver det…og tabu det er det desværre…du skal nok komme ud på den anden side, og det virker som om du griber det rigtig an…
    Alfred har den bedste mor i verden 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • A-S

    Du er fucking sej, at du klarer det hele alligevel. I min lille familie var det faren der blev ramt af fødselsdepression. Det første år af vores søns liv er det hårdeste jeg har prøvet. Men vi kom ud på den anden side, kæresten er rask og jeg begynder at finde overskud igen. Håber og tror på at du også med kamp og god hjælp kommer godt ud på den anden side. Du er pissesej. Og fuck svar på kommentarer – det handler om dig og dit velbefindende!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • A-S

    P.s Kender du i øvrigt Gaiainstituttet? De er eksperter i fødselsreaktioner/depressioner… der fik vi formidabel hjælp!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sine

    Du er for sej Trine

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kære Trine
    Jeg har kun fulgt dig på Instagram, og jeg har dyb respekt for din ærlighed. Selvom du ikke føler at du har fundet svaret endnu, så har du jo egentlig fundet det, ved at tro på tanken om at det skyldes en fødselsdepression. Jeg synes at du er Mega sej, og du er en inspiration, fordi du tør åbne op for et tabuemne. Danmark har brug for flere af dig, så vi kan slippe fri fra janteloven. Masser af kærlige tanker til dig og din skønne familie

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tine

    Århhh du for sej Trine, det kræver nosser

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Tine

      Århhh du for sej Trine, det kræver nosser

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Tine

      Århhh du for sej Trine, det kræver nosser. Fantastisk dejligt og befriende indlæg. Læser hvert eneste indlæg, og fandt din blog da jeg sad med en helt ny og for tidligt født Alfred, som konstant lå og sov på min mave. Vi har en nem dreng, men ikke desto mindre, er det fucking hårdt for mig. Og jeg følte at jeg endelig fandt noget eller nogen som for første gang tilnærmelsesvis lignede mig og den følelse jeg sad med. Status for mig er ligesom dig, at vægten stadig tynger (efter 9mdr) og de dybe huller stadig findes på min vej. Gnaver mig op af et nu, hvor udsigten til at barslen snart slutter og arbejdet kalder, baby skal afleveres i dagpleje, og alt det hjælper så ikke på humøret. Solen skinner, himlen er blå og humøret gråt og kedeligt… Min Alfred har det som blommen i et æg, og min mand har det fucking hårdt, når han konstant skal deale med det jeg ikke kan deale med og som jeg ikke kan forklare ham. For jeg fatter nemlig stadig heller ikke hvad der ramte mig. Men jeg er ramt og det er slet ikke sjovt. Jeg har været åben overfor familie og venner i det håb, at der ville være hjælp og trøst at hente. Men jeg tror ikke de ved hvordan eller hvad de skal gøre, så der er ikke meget at hente.
      Elsker din humor, ærlighed og nærhed, det gør for mig en lille forskel, når du bruger din dyrebare tid på, at taste dit inderste ned på det der internet.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Bettina

    Hold op du er så sej. 🙂 du er en fornøjelse af følge. og det er FUCKING hårdt at gå børn. Jeg føler med dig hele veje. Du SKAL være stolt af det dig selv.

    Alfred får ikke nogen bedre mor end dig <3

    elsker at læse dine indlæg – keep on going 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tulle

    Kære Trine!

    Hvis jeg da bare kunne fortælle dig, hvor meget du har hjulpet mig igennem de første mange måneder af min tilværelse som mor.
    Jeg blev sat i gang med min fødsel, da de mistænkte hæmmet fostervækst og fordi vores drengs hjerterytme faldt aftenen før. Jeg havde en pressefase på to timer og det meste af fødslen, var præget af EKG diagrammer og blodprøver på vores endnu ufødte dreng. Det var pisse hårdt og jeg var bange, men der var ingen der tilbød mig at gennemgå forløbet med mig efterfølgende.
    Tre uger efter vores dreng kom til verden, holdt han pludselig op med at trække vejret, en nat hvor jeg ammede ham. Han begyndte først at trække vejret igen, da min mand gav ham to forsigtige indblæsninger – kort før ambulancen kom. Vi blev indlagt til observation og fik at vide, at det var et vasovagalt shock – noget der ofte ses hos spædbørn og som er en refleks der sørger for, at mælken ikke løber forkert ned i lungerne. Vi skulle vide at det kunne ske igen og at det først kunne forventes at være ovre når vores dreng blev 3-4 måneder…
    Jeg var så bange for at gå for langt væk fra hjemmet med vores dreng. De første måneder turde jeg næsten ikke være alene med ham, for hvad nu hvis det skete igen.
    Vores dreng er ligesom Alfred, ikke et barn der forstår konceptet i at sove, så det var maksimalt tre kvarters lure han leverede. Hverdagene hvor jeg var alene, var hårde.
    Det var slet ikke hvad jeg havde troet. Alle med bare lidt fornuft ved, at det er en omvæltning at få børn, men jeg havde slet ikke forudset det psykiske pres.

    Det var svært for mig, at der ikke var nogen forståelse at hente blandt min nærmeste veninder. Spædbørn sover vel efter de er blevet ammet eller hvis man går med dem i barnevognen. Måske, men bare ikke vores barn. Mine veninder forstod simpelthen ikke, at jeg ikke bare kunne blive hængende med min dreng til sent om aftenen/natten, for han kunne vel bare sove i deres soveværelse eller lignende. Det kunne/kan min dreng bare ikke og jeg værner fortsat om den rytme vi har opnået, for så går det bare meget nemmere for os alle tre. Jeg er træt af at blive vurderet på hvor god en mor jeg er, ved at min omverden vurderer hvor mange rejser og cafe besøg jeg har taget mit barn med på. Eller hvor ofte jeg har smidt ham i en bæresele for at vade rundt i Magasin eller IKEA.

    Jeg håber f… at det snart bliver legalt at tale om sine følelser ift. at få børn. Det er det mest fantastiske i verden, at have en lille kopi af en selv og en person man elsker så højt, at man har valgt at få et barn sammen. Der er heller ikke nogen tvivl om at alle forældre elsker deres barn, højere end noget andet. Det hele er bare ikke lykkelige pastelfarver og barsel er altså ikke lig med cafeture, babybio og masser af tid til hjemmebag og rengøring. Følelser er ikke det samme som brok, der er en hårfin balance mellem de to, men det er ikke det samme.

    Jeg elsker mit barn og jeg er en god mor for ham.

    Tusinde tak, Trine!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna

    Sådan har jeg det… Uden at have fået børn… Tør faktisk ikke få børn, fordi jeg er bange for at gå fuldkommen ned med flaget 🙁

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Al respekt til dig! Bøjer mig i støvet! Og sender dig verdens største krammer og knus. Da min søn var 1 år fik jeg angst. Slam! Som en lige højre! Jeg kan ikke sige præcis hvad der udløste det, men hold nu kæft. Det var et helvede. Umiddelbart tror jeg det var alle de bekymringer der steg mig til hovedet. Kombineret med en sensitivitet jeg aldrig har respekteret. Jeg var bange for ALT! Og især for mig selv… Tænk hvis jeg var ved at blive tosset, tænk hvis jeg gjorde mit barn noget, tænk hvis jeg gjorde mig selv noget. Så skrækkeligt! Efter nogle måneder gav jeg mig, og startede på antidepressiv. Så grænseoverskridende, men det bedste jeg har gjort. De gav mig en pause, og jeg har kunnet arbejde med mig selv. Det der virkelig gjorde udslaget for bedring hos mig var da jeg begyndte at acceptere. Hver gang jeg kæmper i mod bliver det sværer. Acceptere jeg mig selv og hvordan jeg har det bliver det nemmere. Accept har været vejen frem for mig. Noget jeg lærte rigtigt meget igennem i mindfulness. Kender du det? Tak for en vidunderlig ærlig blog, og al mulig styrke din vej 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

    Tusind tak fordi du deler det her!
    Jeg har selv kæmpet med depression og angst for nogle år siden og det er uden tvivl det hårdeste jeg har været igennem. Jeg synes også det at få barn var ubeskriveligt hårdt, især de første 6 mdr. Min dreng er heller ikke så pjattet med det der sove-noget. For mig har det dog stadig ikke været så hårdt som da jeg sad med depressionen. Jeg synes den helt store forskel var at med depressionen virkede alt bare fuldstændig uoverskueligt og håbløst, og den følelse har jeg aldrig haft (i længere tid) i forbindelse med det at få barn. Men jeg kan næsten ikke forestille mig hvordan jeg skulle have klaret både depressionen og den kæmpe omvæltning det er at få et barn på én gang! Det er så beundringsværdigt hvordan du vælger at tage dig af dig selv samtidig med at du er den bedste mor for din dreng!

    For mit vedkommende tror jeg heller aldrig jeg egentlig fandt en konkret “årsag” til depressionen, men jeg lærte hvordan jeg kunne tackle den – hvad den prøver at fortælle mig. Når jeg nu mærker snerten af de fornemmelser den kunne give mig, ved jeg at der er noget i mit liv der ikke er okay som jeg bliver nødt til at tage mig. Oftest indebærer det at være medfølende overfor mig selv og give mig selv et “break”. Jeg synes det var rigtig hårdt arbejde at nå hertil, men det har virkelig også givet pote. Jeg har det så meget bedre med mig selv og mit liv. Jeg tror lidt min pointe er, at det er pisse-fucking hårdt at have en depression, men det er bestemt muligt at komme ud på den anden side. Det tvivlede jeg selv på i rigtig lang tid…

    Alt det bedste til dig!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dellelicious

    Min aller dybeste respekt og medfølelse … Har selv siddet der og gør det stadig i perioder … Dejligt du er ærlig .. Kan bare ikk lade være med at tænke , om alt det negative som nogle få mennesker skriver til dine indlæg, ikke ødelægger dig ? Jeg er selv ret sensitiv og kan næsten ikk klare folks holdninger og meninger , når jeg har mine depressions uger (Ømh eller PMS) jeg vender alt indad og bliver så ulykkelig / gal / frustreret/og1000andreting !

    Synes i øvrigt aldrig du har malet livet rosenrødt , Og det elsker jeg dig for ! For det er det slet ikke .. Kun en sjælden gang eller fem om måneden

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fru. Klitgaard

    Kære Trine.
    Bum – der ramte du plet…helt ind i hjertet.
    Jeg har en efterfødselsreaktion og kan genkende rigtig rigtig meget af det du skriver. Jeg er ikke i tvivl om, at du godt kan sætte ´fødsels´foran din depression.
    De sidste 14 mdr har været de hårdeste i mit liv. Det at have et barn der kun sover en halv time ad gangen, får kolik, navlebrok, reflux OG havde massive ammeudfordringer – det vil jeg aldrig ønske for nogen at de skal opleve!
    Det gør ondt helt ind i sjælen, når jeg tænker på at min lille dreng ikke har haft den mor han ´burde´have haft. Det at være en udgave af sig selv man er flov over – endda prøver at skjule, det at ens kæreste er nødt til at tage over og at man selv står på sidelinjen uden at kunne bidrage med en skid. Det konstant at have dårlig samvittighed, at føle man er ved at blive vanvittig, at have lyst til at flygte langt væk…hvis man ikke selv har været der, så ved man ALDRIG hvordan det føles. At stå på kanten af kanten.
    Det der var med til at gøre en lille forskel for mig, var at jeg gennem sundhedsplejen kom i et gruppeforløb med andre kvinder med efterfødselsreaktion/fødselsdepression. Det at høre andre kvinder sidde med samme oplevelser – samme tanker om at føle sig utilstrækkelig, at have råbt af sit barn, at savne tiden før baby, ikke at elske sit barn på den måde man ´burde´. Jeg vil helt klart anbefale dig at undersøge muligheden for sådan en gruppe.
    Jeg er ikke mig selv endnu – men jeg er på vej.
    Trine – din blog har betydet rigtig, RIGTIG meget for mig og gør det stadig.
    Tak for din ærlighed – tak for dig <3

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Trine
    Min mand arbejde fra 06-19.30 (nogle gange til senere) de første 4 måneder af Bønnens liv. Efter 4 måneder uden søvn – var jeg bustet, både fysisk og mentalt og jeg løb omkap med efterfødselsdepressionen! Bruseren var også mit tilflugtssted, men tankemylderet indhentede mig! Da det gik op for mig, at der var noget galt tog jeg fat i min super seke sundhedsplejerske, som facilitetede kontakt til en samtalegruppe i sundhedsplejen og til en psykolog tilknyttet Mødrehjælpen. Det hjalp og nu kan jeg (for det meste) nyde mit barn. Tit og ofte tror jeg vi mødre, der er triste og kede af det, bliver mødt med et: ‘sådan er det at få barn’ og så lander man der, hvor man ikke burde – alene med sine tanker og dårlige samvittighed. Bryd tabuet og luk op for posen – det kan du roligt gøre, for du er overhovedet ikke alene!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Du er så sej Trine omend du måske ikke lige altid selv synes det. Men det er du.
    Det er så møghamrende ærgerligt at det skal være så tabubelagt med efterfødselsreaktioner og fødselsdepressioner som desværre jo er ret ‘almindeligt’. Ud med det!!
    Åh hvor jeg håber at vi snart ses til dinner og drinks uden børn. Jeg trænger fandme!

    Sebrina

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Husk at trække vejret.
    Sender en masse kærlighed din vej 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Trine,
    Hvor er du bare skide sej, at du åbent og ærligt skriver om noget så personligt! Det er da et stort skridt på vejen, at man er så god til at sætte ord på sine følelser, som du er. Jeg håber snart, at du kommer ud på den anden side 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • camilla

    åhh jeg kender det <3
    jeg fik min søn i jan2012 og juni 2013 blev jeg sygemeldt med en svær depression. Jeg ville heller ikke tage medicin, og det har bare været en lang og sej kamp, men her et år efter synes jeg selv at jeg er ved at være rask.. men når de dårlige dage så kommer – shit så er man langt nede igen..
    Det var også en stor omvæltning for os at få barn(endda en planlagt et), og min mand er lige så fantastisk som din, men var også selv ved at gå ned til sidst… Det er sygt fucking hårdt at have en psykisk sygdom! for ingen fatter det… så det er så skønt at kunne læse med hos fx dig!
    Du er altid velkommen til at skrive og du kan finde mig på mor_plus på instagram 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • […] får halv-lesbiske undertoner og begynder at kunne misforstås, ville jeg egentligt bare lige tippe DETTE INDLÆG, som Trine udgav tidligere idag. Det fik mig (som sædvanlig) både til at grine og græde!! Det er […]

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

    Endnu en gang TAK fordi du deler dine tanker og følelser. Kram til dig

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Michelle

    <3
    Tak 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nana

    Som så mange andre her: Tak for, at du deler ud af dig selv. Det kan ikke have været nemt. Derfor er det modigt. Du er på ingen måde alene – selv om det jo nok ikke gør den store positive forskel. Jeg gik ned – ikke med et brag, men snarere langsomt glidende – da jeg fik mit første barn. For meget alene, et ulykkeligt grædende og ikke-sovende barn, for usikker og uvidende (for hvor f… skal man vide det fra) til at sige fra og turde stå ved mine egne grænser for besøg ind/ud af huset. Alt sammen gjorde, at jeg mistede alt mit hår. Det gjorde ikke situationen bedre. Jeg kæmpede mig op af hullet cm efter cm, og i dag er det godt igen. Men var hunderæd, da jeg ventede nr. 2, om det skulle blive det samme igen. Det blev det ikke. Jeg håber, du får også en dag når til at kigge tilbage på det hele og gyse lidt ved tanken om, hvor hårdt det var. På sikker afstand af de opslidende følelser (og manglen på samme). God vind. Og gode tanker.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vi er så mange, der er fanget i mentalt kviksand, og alt for få taler om det. Og som om man ikke bruger nok tid på at dunke sig selv oven i hovedet, mens det står på, vil der også være en del af ens omverden, som ikke forstår, hvad der sker.

    Det indre kaos, som depression (eller stress eller angst for den sags skyld) er, er meget sværere at formidle til omgivelserne end et brækket ben. Den slags gør det frygtelig ondt, mens det står på, og man kan ikke altid se enden på det.
    Den gode nyhed er, at man bliver så meget stærkere og klogere på sig selv og sine omgivelser.

    Når jeg læser din blog, tænker jeg ikke ‘Lortemor”, men ‘Sejemor’. Tre dunk i ryggen herfra.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla

    Hej Trine. Jeg tror ikke at der er nogle af os mødre, der ikke blev chokeret over hvor hårdt det egentlig er, at få et barn. Og hurra for dit indlæg, det er så sejt at du bidrager med dine inderste følelser for at få tabuet nedlagt. Hvor kunne det dog være dejligt, hvis alle os mødre kunne snakke frit om alle de hårde ting ved moderskab, i stedet for at dømme dem der har det svært. Rigtig dejlig dag til dig!!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • E

    Hej Trine
    Jeg fik lige en tanke, da jeg læste dit indlæg (altså udover, ja, det er pisse hårdt at få et (måske særligt det første) barn. Særligt hvis man er så meget alene om det. Og det står altså ikke i bøgerne)

    Nå, men det jeg kom til at tænke på var, har du fået tjekket dit stofskifte? Efter begge mine fødsler har jeg fået en graviditetsbetinget stofskiftereaktion, som åbenbart et meget almindeligt (?!).a nden gang var lægerne opmærksomme på det, men første gang var de ikke, og der nåede det at blive rigtig skidt. Symptomerne er træthed, glemsomhed, dårlig hud (hej, ALLE nybagte mødre!),men også depressive tanker og adfærd. Og hvis det ikke behandles, går der rigtig lang tid før kroppen selv normaliserer niveauet, hvis nogensinde. Så måske det var værd at få det tjekket? Det er bare en enkelt blodprøve hos egen læge.

    Held og lykke m det hele!

    P.S. Du behøver ikke at svare 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sandra

    Du er ikke alene og jeg sende dig mange varme tanker.

    Har selv været en tur igennem helvede og er ved at kæmpe mig vej tilbage.
    Savner i den grad mere åbenhed omkring, hvor HÅRDT det er at blive mor og hvor skuffet, desperat, frustreret og dybt ulykkelig, du kan risikere at blive, og hvordan du og din familien kommer oven på igen! Og at det bringer meget andet med sig end lyserøde skyr og lykkefølelser. Det er også vigtigt at huske, at en fødselsdepression ikke kun behøver at omhandle tilknytningsbesvær til barnet – jeg for mit vedkomne elskede min purk for første blik, men meget andet i fødsel og efterfødsel-forløbet kan medvirke til, man får en fødselsdepression.

    Håber du snart finder dig selv igen!

    Kh
    Sandra

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karina

    Tusind tak for et helt igennem fantastisk blogindlæg!
    De indlæg, der gør størst indtryk, er oftest de hudløst ærlige, så jeg er rigtigt glad for, at du turde trykke “send”.

    Jeg tror, at du har ret i, at der sidder mange kvinder (og mænd) derude med samme følelse(r) som dig – og netop derfor er det vigtigt med mere åbenhed omkring det. Det skal gøres legalt ikke at svæve på den der lyserøde candyfloss-sky.

    At du ikke besvarer folks svar, er i mine øjne fuldt ud forståeligt. Og det tyder på, at de fleste har det som mig.

    Jeg glæder mig til engang at læse, at du står et sted i livet, hvor der er langt mindre tyngde på skuldre og i sind. Alfred fortjener en glad mor, Svenne en glad kæreste, men vigtigst af alt, så fortjener deres mor/kæreste at være lykkelig!
    Jeg tror på, at du er på rette vej!
    Masser af tanker herfra.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sure mor

    Nej du er absolut ikke alene….

    Jeg fik også et barn der sov 3x 30 min om dagen og vågnede mange mange gange om natten. En kæreste der skred og et barn der reagerede voldsomt på samvær med nightterror osv…

    Der er flere af min veninder der har hentydet til at jeg har en fødselsdepression. Jeg hader det ord. Jeg vil ikke kalde det en depression men en naturlig reaktion på to års stress og søvnmangel.

    Jeg håber der kommer lidt mere fokus på at der er andre løsninger end at tage en pille og at man måske kunne få et tilskud til terapi, for jeg har også en masse ting jeg trænger til at få bearbejdet.

    Da jeg gik i seng i går, tog jeg et kig til min datter som efter 2,5 år endelig sover om natten. Det endte med jeg tog hende op og sad med hende i armene som da hun var baby. Jeg blev så overvældet af kærlighed og lykke af at se mit fantastiske barn sove – det er ikke mange gange jeg har haft mulighed for det i hendes liv – uden skulle være konstant bekymret for hvornår hun vil skrige igen eller at der ventede en nat uden søvn….

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Betina

    Hvor er du modig!

    Jeg kan fortælle at det med at det eneste sted at finde ro, midt i kaosset i hovedet, er under bruseren, det er du bestemt ikke ene om! Der har jeg også været, jeg troede ikke der var andre der havde prøvet det! Jeg er vild med at du er så ærlig. Og ja det må være hårdt at man åbner sådan op, men tænk på hvor mange der sidder og føler sig helt alene med alle de følelser? De kan se at de ikke er alene fordi du er modig og ærlig

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Så sejt af dig at åbne op omkring det. Du er for sej. Jeg har faktisk også selv skrevet et indlæg om det inde på babybusiness.dk. Jeg lider af depression og angst nu på 5. År. Det er lidt anderledes end dit indlæg, så prøv evt at læse det. Måske det kan hjælpe dig lidt

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fra en anden verden

    Vil bare lige sige at det virkelig lyder til at du gør et dejligt stykke arbejde med lille Alfred. Jeg har ingen børn (endnu!), jeg læste indlægget fordi en veninde med en lille pige delte det på Facebook og jeg blev nysgerrig.

    Jeg kan dog allerede nu mærke at der er utrolig meget ærlighed og klarhed at finde i dine indlæg, og jeg vil fremadrettet anbefale mine kammerater – med gravide kærester – at læse din ærlige beskrivelse af processen, og ikke mindst, udfordringene ved at have en lille én under vingen!

    Jeg tror især at din ærlige beskrivelse af dine nedture og faldgruber kan gøre RIGTIG meget ift. ‘rollebeskrivlesen’ for den moderne mand før, under og efter en fødsel. Tak!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fra en anden verden

    Vil bare lige sige at det virkelig lyder til at du gør et dejligt stykke arbejde med lille Alfred. Jeg har ingen børn (endnu!), jeg læste indlægget fordi en veninde med en lille pige delte det på Facebook og jeg blev nysgerrig.

    Jeg kan dog allerede nu mærke at der er utrolig meget ærlighed og klarhed at finde i dine indlæg, og jeg vil fremadrettet anbefale mine kammerater – med gravide kærester – at læse din ærlige beskrivelse af processen, og ikke mindst, udfordringene ved at have en lille én under vingen!

    Jeg tror især at din ærlige beskrivelse af dine nedture og faldgruber kan gøre RIGTIG meget ift. ‘rollebeskrivelsen’ for den moderne mand før, under og efter en fødsel. Tak!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline

    Åh, hvor jeg sender dig mange virtuelle kram (Håber du kan mærke dem!) Jeg endte desværre med at bruge over to år af mit liv på at være deprimeret og bare bruge dagene på at græde eller stirre ud i luften, og du drømmer ikke om hvor mange penge jeg efterhånden nåede at kaste efter psykologer og lignende, – jeg kender følelsen du sidder med, alt for godt! I dag, endelig ude på den anden side, kan jeg endelig nyde livet og tilværelsen igen, men hold kæft hvor har det været hårdt. Smid mig en mail hvis du vil have noget kontaktinfo på ham der blev min redningsmand, jeg lover dig at han kan udøve mirakler for ens sindstilstand og livsglæde, ligesom at han i øvrigt kun koster det halve af en psykolog. Jeg har ikke lyst til at smide hans kontaktinfo ud her, for han er i forvejen svært overbooket hele tiden, men jeg vil gerne få dig snydt foran i køen hvis det er.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marianne

    Wauw! At læse sin egen situation beskrevet af en anden gør indtryk. På den gode måde!
    Jeg “ramte selv muren” præcist et år efter at have født min ubeskriveligt dejlige datter – et år som på mange måder var ulykkeligt oven i den største lykke man kan opleve. Jeg græd mig igennem det første år samtidigt med at jeg jo måtte være glad udadtil, for “man er er jo glad og fuld af babylykke når man har født”. Og ja, det er man også, men man kan også være noget andet imens. Nemlig depressiv. Og det er noget møg og hamrende svært at komme af med. “Gudskelov” brød jeg sammen og har siden da og må sige at det hjælper!
    Jeg er ved at blive mig selv og som du siger : Sikkert en meget federe mor på den anden side!
    Dette indlæg er ikke skrevet for at fjerne fokus på dig men udelukkende for at gøre opmærksom på at man som regel ikke er alene i båden. Det ved man bare først når man er svømmet fra den…
    Og jeg siger fokus, åbenhed og mindre tabu på emnet!
    Masser af kram til dig!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kære Trine
    Jeg er ret ny læser af din blog, men elsker altid ærlighed, sårbarhed og oprigtighed.
    Stort kram til dig.
    Kh Lisbet

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • okeydahh

    Kære du der er intet i dette indlæg som man ikke har kunne læse, mærke så ingen overraskelser her. Pas på dig selv og nyd de gode øjeblikke. Bedste ønsker..

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Henriette

    Hvor er det et godt indlæg og jeg tager hatten af for din ærlighed. Først vil jeg sige: jeg er der selv lige nu!! Det er også kommet bag på mig hvor hårdt det er at få et barn, jeg tør bare ikke indrømme det over for nogen, og næsten heller ikke for mig selv. Så derfor er det pisse flot at du tør skrive om det. Jeg er pt. sygemeldt på ubestemt tid, min læge kalder min situation for stress, men ingen af os ved rigtig hvorfor jeg har det så dårligt som jeg har. Og ja, det går virkelig meget ud over forholdet herhjemme og hvor er jeg glad for at jeg har så tålmodig en mand! Det er bare et kæmpe nederlag for mig at skulle indse og indrømme overfor andre at jeg ikke kan klare mor-jobbet, kæreste-jobbet, husmoder-jobbet og ja, mit fuldtidsjob. Lige nu kan jeg kun tage en dag ad gangen og håbe på det bedste. Hvad fremtiden bringer kan jeg kun have mine (bange) anelser og bekymringer om.

    Igen -stor respekt for din ærlighed og husk at der er mange flere end man tror, der er i samme båd. (Ved godt det er pisse lige gyldigt, det hjælper os jo ikke videre).

    De bedste hilsner.
    Henriette

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kian Kestler

    Jeg har ikke fulgt med så længe – men for pokker det er sejt at stå frem som du gør.
    Jeg har ikke selv haft en (efter) fødselsdepression, men er sikker på at mange af dem , der har sidder meget alene med det. Så hatten af til dig for, at du viser dem at de ikke er de eneste i verden.

    Kian

    P.s Hvis man vil have svar på sine kommentarer må man læse en anden blog – punktum

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sabina

    Dejligt indlæg og hvor kan jeg bare sige tjek tjek tjek… etc…
    Ville ønske jeg havde fulgt din blog fra januar af hvor jeg selv blev mor, det er fucking hårdt og jeg kan blive helt ked af det indeni når jeg ser på babybilleder fra da min nu lykkelig gamle dreng, jeg har slet ikke nydt det og var ikke særlig lykkelig og ønskede at det bare var mig og kæresten… Der er ikke mange der kender til det… ikke engang min tætte søster… Har brugt min SP meget, gået til gruppeforløb med andre i samme båd, og har en psykolog på sidelinjen… Nu har jeg det bedre og nyder min søn meget mere, elsker den lille lort overalt på jorden, har ikke oplevet en større kærlighed ♥ Dog forstås at det stadig er mega hårdt… Tak Trine 🙂 Trine, tak for dine indlæg både de glade og knap så glade… bliv endelig ved. Knus (og sikke en lille dejlig og fræk gut du har dig)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sabina

      Undskyld mit ordvolapyk, min dreng er 6,5 mdr 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • […] mit tidligere indlæg så er jeg jo også nødt til at dele ud af det gode. Det kan jeg nemlig også godt finde ud […]

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Elsker dit indlæg. Jeg kan kun nikke genkende til det – der er mange grunde til at Bella starter skole næste uge, og hun stadig (til manges store forarg) er enebarn. Men hvis man ikke kan rumme sig selv, hvordan skal man så rumme andre – og flere børn. Man kæmper nok med det man har i forvejen. Alt skal heller ikke være for enhver pris. For hvorfor skal Bella ha en søster eller bror, hvis det gør at forældrene går fra hinanden.
    Jeg har brugt uanede mængder af penge, på at finde tilbage til hende “der var engang” – men har accepteret at jeg skal finde frem til den “nye” Riksen, for nyt er ikke dårligt (selvom man ikke er god til forandring) Det gælder om at være glad. Ikke sådan ekstatisk glad hver dag. Men bare en gang imellem 🙂

    Sender krammer til dig – husk du er ikke alene.

    Xx
    R

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Forventninger vs. realitet.