DAGEN HVOR ALFRED VAR I FARE!

LIDT OM MAD.

En ting jeg klart har skullet vænne mig til, er at have ansvaret for en anden persons kost.

Folk der kender mig ved, at jeg er tynd-fed. Det kan godt være, at jeg er en meget lille og tynd person – men jeg lever ikke særlig sundt, og det har jeg aldrig gjort. Det er dog blevet bedre efter Alfred er kommet til. Både fordi jeg ikke har haft tid til at spise så ofte – og fordi jeg derfor også besluttede, at det jeg trods alt indtog, skulle være godt og sundt.

Men det er noget andet med Alfred. Nu er det pludselig noget med modermælkserstatning i rette doser, grød, mos og alt det med ting han ikke må få – fordi det potentielt kan slå ham ihjel. Alt er farligt. Det handler om konsistenser, så han ikke bliver kvalt, rette mængder fisk – for ellers så bliver han aldrig klog – og små mængder salt – ellers så dør han også.

McD er en absolut no-go og han må heller ikke få kage. For sukker dræber også børn, siger de kloge.

Arj, men altså… Hvem har lige givet mig ansvaret for et barn?

Nå, men faktisk er det øverste lidt en spøg. For jeg HAR ansvaret for Alfreds kost, og det går faktisk ganske forrygende. Jeg har mere eller mindre arbejdet ud fra begrebet ‘sund fornuft’ og eftersom Alfred er alt-ædende, så er det ret nemt at lave mad til ham.

Jeg har alle dage benyttet mig af grød i pulverform. Mos på glas og er rigtig glad for de nemme løsninger supermarkederne forærer mig på deres hylder.

Da vi i sin tid skulle vælge modermælkserstatning, stod vi og kiggede på udvalget. Vi sagde ælle, bælle og valget faldt på Semper.

Så man kan sige at vores valg og primære leverandør til Alfreds mad har været tilfældigt, men der er også en årsag til at vi fortsatte med at benytte Sempers udvalg. Vi har været glade og tilfredse med det.

F.eks kan Alfred skrige af lykke, når Sempers banan/mango mos er på toppen af hans fuldkornsgrød. Og han har altid været glad for mos.

Jeg har også prøvet kræfter med at lave alt selv, fra bunden that is. Men jeg gider ikke. Og nu tænker jeg, at de politisk korrekte mødre himler op om, hvordan det er bedst for børnene, at få friske madvarer og helst gerne økologiske, håndplukkede frugter der er blevet kysset og krammet inden de rammer hylderne. Ja, men det er bare ikke en privilegium vi har herhjemme. Jeg elsker at købe økologi, men jeg elsker også at købe Mulberry-tasker – og har hverken råd til det første eller det sidste.

Jeg blev kontaktet af Semper tidligere på måneden – og jeg nærmest skreg af glæde, for nok får man mange tilbud som blogger, men der er fandme langt mellem dem man reelt set kan bruge til noget. Semper tilbød os at være test-familie for deres smoothies. Og jeg havde godt lagt mærke til dem på hylderne, men jeg synes de så forfærdeligt skarpe og un-handy ud.

Så vi sagde jo kæmpe ja-tak – og nu ved jeg, at de er hverken farlige eller un-handy. Faktisk mesterede Alfred dem i første forsøg. Og også uden uheld. Og de er desuden glimrende som en snack, de kan underholde sig med i 10 pæne minutter. Så allerede dér, er det penge godt givet ud!

Alfreds kost består primært af grød om morgenen – grønt, æg, fisk, kød og krydderier til middag – frugt, grød og brød om eftermiddagen og aftengrød med mos om aftenen, og så en flaske modermælkserstatning til at sove på. Han er vild med krydderier, og jeg bruger også urtesalt i hans mad. I SMÅ doser, slap nu af! Urtesalten er god, da der også er andre krydderier tilsat, og dermed er mængden af ren salt betydeligt lavere.

Jeg har siddet foran UTALLIGE i legestuer, svømmehaller, i ammerum osv – hvor de sødeste kvinder UNDSKYLDER over at hive et glas med mos op fra pusletasken. Undskyldningen går på, at der ikke lige var tid til andet, eller at man altså lige var løbet tør for den hjemmelavede mad og derfor måtte ty til færdiglavet mad.

Jeg er helt med på, at færdiglavet mad til voksne lugter lidt af taber. I hvert fald på daglig basis. Men come nu lige on! Jeg synes altså at vi har nok at se til – og jeg vil gå så langt som til at sige, at skulle vi alle sammen stå, og koge the shit ud af samtlige grøntsager, skære mangoer ud (og vi ved godt at mango er fucking svære at skære ud) og blende hver aften, så ville skilmisseraten være en del højere og det synes jeg ærlig talt er en høj pris at betale. Især fordi at børnene altså er glade og tilfredse. Så længe de får noget at spise.

Semper tilbyder desuden også at rådgive omkring næring og kost til de små. Det ville jeg ønske jeg havde vidst lidt før 🙂

Foruden smoothies til test, fik jeg også en madplan:

“Min første madplan” giver overblik over dit barns udvikling og inspiration til retter du kan servere, afhængig af dit barns alder og parathed. Den kan også være en god hjælp til f.eks bedsteforældre eller babysittere.

Madplanen er skrevet i samarbejde med ernæringseksperter på baggrund af de officielle anbefalinger.

Hvad siger i? Hvilke erfaringer har I med færdiglavet mad til børn?

Go? Eller absolut no-go?

DETTE INDLÆG ER SPONSORERET.

 

 

 

 

Skriv en kommentar

  • Maj

    Jeg er lidt ambivalent ifht købemad til babyer, da jeg elsker hvor nemt det er, men hader at det skal være SÅ dyrt! Ca. 33 kr. (Fuld pris) for godt 9 portioner fuldkornsgrød – det er ret pebret, når jeg kan får 1 kg øko havregryn til en brøkdel af prisen og til mange flere portioner… Derfor (men ikke kun derfor) har jeg hele vejen igennem lavet stort set alt T’s mad selv, kogt, most og frosset…
    Da han spiste mos tog jeg en dag ud af kalenderen hvor jeg kogte og moste til det stod ud af ørene på mig, og efterfølgende frøs det ned i små portioner, brugte både muffinsforme og mit æbleskivejern 😉 jeg er på ingen måde frelst, og har op til flere gange købt et glas til T, og han spiser det, men jeg er bare for nærig…

    Synes det er fantastisk at der er sådanne alternativer, og de laver jo mange varianter og også øko, så når det skal gå hurtigt, så kan jeg sagtens købe det, og helt ærligt, så gider jeg ikke undskylde, og det synes jeg heller ikke du skal 🙂

    – Maj 😀

    Ps. Jeg bruger dælme også lidt urtesalt til T – han elsker også krydderi 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Trine Maria Larsen

      Jeg kan sagtens følge dig, Maj! Vi køber alt vores mad når der er tilbud!!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Absolut ikke no go i min verden. Nemt og bekvemmeligt. Og så er det meste baby mad jo også økologisk. Jeg lavede dog også min datters mad, men var absolut ikke bleg for at tage glas maden i brug. Når jeg lavede det selv var det mest for at give hende nogle andre smags oplevelser. Lets face it, det der købe mad smager sgu af absolut ingen ting.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Trine Maria Larsen

      Præcis! Jeg supplerer også med almindelig god hjemmelavet mad 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej
    Med mine første tvillinger var jeg også virkelig bange for at gøre noget forkert, Jeg gjorde alt for at undgå færdig mad og grød, selvom jeg faktisk ikke orkede det. Mine nu 7 -årige tvillinge drenge fik ikke en sukker is før de var næsten 3 år.
    Efter en enkelt pige og et sæt tvillinger mere, er jeg ikke så fanatisk mere og jeg tør tage mine egne beslutninger og ikke følge sundhedsplejerskens bog “barnemad” til punkt og prikke. (Barnemad er dog en ganske udemærket bog at gå efter).
    Nu ved jeg at vi spiser sundt til hverdag, at kosten er fyldt med fiber, kulhydrather, sundt fedt og protein som børnene har brug for til at vokse. Så gør det ikke så meget at der er fredags slik og chips i weekenden.

    Mvh Cecilie

    http://blog.fashionmom.dk/

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Trine Maria Larsen

      Orv! Hvad er oddsene lige for at få tvillinger to gange!!?

      Godt gået! Og tak for dit input 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Henriette

    Jeg har selv lavet stort set al det grød og mos hun har fået, men jeg har også købt Semper pulveret der bare lige skal blandes op med vand. Det er altså nogle gange lidt nemmere når man har en hystade der bare er sulten NU. Så er 5 minutter sgu ligepludselig lang tid hvis jeg skal stå og lave havre-hirse-majs grød…. Og jeg tænker at, vi ved jo godt hvad der er godt og ikke særligt heldigt at give vores små poder og det er jo ikke gift på glas eller i pulver-form de sælger os!! Og ja det er lidt dyrt, men det tager jeg altså med. Så længe skal de heller ikke leve af det! allerede nu er hun begyndt at spise bondebrød med leverpostej, makrel og torskerogn…..
    Og sørme om jeg ikke også har et glas KØBT æble-pære-mos stående til nødhjælp ovenpå en gang øllebrød hvis hun ikke gider det en dag.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

    SÅ rart at læse det her indlæg. Jeg er nemlig sådan en førstegangsmor, som er lidt bange for at blive set skævt til, hvis man køber færdigmad! Men for filan det er dejlig nemt. Har dog stået ved gryderne selv, men mest fordi det er SU venligt med en ordentlig portion kartoffel/gulerod/pastinak eller hvad ved jeg mos. Men nyder de dage vi skal afsted og jeg ikke behøver at have dårlig samvittighed over at hive glassende frem, og min lille pige elsker det jo. Og altså nu spørger jeg bare, det er da lige så ernæringsmæssigt fint at give færdigmad eller? Min pige gider eksempelvis ikke hverken øllebrød eller havregrød, men gladeligt diverse pulvergrød om morgenen.. Sundhedsplejersken fremhæver bare hele tiden den skide havregrød, som den åh så ideelle morgenmad….

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Maj

      Så vidt jeg kan se, så opfylder pulveret alt det som et barn skal have, så no worries der! Jeg har dælme givet min søn det tit, specielt når vi har været ude…
      Har du prøvet at blende din havregrød og gøre den mere lind? Min søn ville ikke have havregrød i starten, ikke pga smagen, men pga teksturen, specielt hvis de er vant til pulvergrød 🙂 derudover putter jeg lidt smør og kanel i havregrøden og en klat (hjemmemost) æblemos oven på, og så vil begejstringen ingen ende tage herhjemme 😉

      – Maj 😀

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Trine Maria Larsen

      Jeg synes, at så længe man bruger sin sunde fornuft, så går det næppe galt. Vi kører 50/50 med Alfreds mad. Jeg laver hans ‘rigtige’ mad, så hans måltider består af både færdiglavet og hjemmelavet mad 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

    Hmm, det lyder ikke som nogen dårlig ide. Det kan meget vel være teksturen den er gal med, da hun laver opkastbevægelser hver gang hun forsøger at synke:-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hovedparten af grød og mos laver vi selv. Bare i store portioner så der er til fryseren og flere dage. Alvin spiser ret meget, mindes ikke at Aya spiste hele portioner fra start. Nå men det gør han, og derfor er vi lige lidt økonomiske. For det har som sådan ikke noget med økologi at gøre. Det er altså kartoflerne fra Rema der bliver brugt. Men når maden på glas er på tilbud, så køber jeg også nogle for det er sgu nemt og smart.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Trine Maria Larsen

      Vi køber også stort ind når der er tilbud. Ellers ville jeg jo heller ikke kunne forsvare det rent økonomisk.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ingvild

    Jeg har aldrig haft dårlig samvittighed over at give mine børn pulvergrød eller færdigmos! Børnene har elsket det og jeg har elsket friheden og bekvemmeligheden ved det. Jeg har også lavet fra bunden af, men kun hvis lysten og overskuddet har været til det. Jeg kommer fra Norge, og der er der altså et helt andet syn på det med færdig-babymad – min erfaring er, at det ligefrem er normen deroppe. Og det ses tydeligt på udbuddet af både grød og mos – det må være det eneste fødevareområde, hvor Norge har et større, bedre og billigere udvalg end Danmark! Og der er også rigtig mange økologiske produkter. Vi har derfor altid købt stort ind under vores Norgesbesøg og ellers bedt familie og venner tage med til os når de kommer på besøg.

    Der er rigeligt at have dårlig samvittighed over som mor. Jeg forsøger at leve efter princippet: Hvis børnene er glade, trygge og friske (det meste af tiden), så gør jeg og deres far det godt nok. Det er ikke altid nemt, men jeg prøver. Det er gået nemmere efter, jeg holdt op med at læse babybøger og magasiner – og jeg holder mig også fra speltmødrebloggene. Lortemor er et fantastisk alternativ,- er bare ærgerlig over, du først startede efter, jeg var færdig med mine barselperioder. Vi tænker meget ens om mange ting! Nå, men efter min erfaring er min mand og mine mandlige venner og kollegaer de bedste sparringspartnere når det kommer til babyer og børn. De har bare en meget mere pragmatisk og fornuftbaseret tilgang til tingene. Og det er ikke fordi deres kærlighed til børnene er mindre! Tvært imod synes jeg ofte det virker som de i større grad (end mig) har evne til at nyde børnene og alt der følger med. Nok fordi de er fri for den evindelige dårlige samvittighed!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Trine Maria Larsen

      God pointe, det med mændene! De virker ganske rigtigt ikke så tynget af dårlig samvittighed! Det må være skønt 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg var i verdens bedste Mødregruppe hvor vi alle – uden at have aftalt det på forhånd – hev glas og pulver op af pusketasken når det blev spisetid for de små. SÅ afslappende! Med min første synes jeg der var bedre tid til at koge, blende og mose. Men min nr to var både vred og ikke-sovende, så pludselig fik jeg meget stor forståelse for behovet for babymad på glad. Nam nam 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Rebecca

    Bruger også pulver og glas uden at have dårlig samvittighed, der er hvad de små har behov for og så er det bare nemmere at have med end at skal have køletaske eller lige huske at låne plads i køleskabet ( ja det magter min ammehjerne ikke ).
    Vil dog sige at jeg efter S er blevet 6. Mdr bare blender en portion af vores mad når det er mulig (boller i karry med ris er HITTET) evt. Lige tilsat lidt mælk, nu er vi kommet så langt så at mose med en gaffel er nok.. Så det er bare blevet nemmere mht. Til maden.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Trine Maria Larsen

      Præcis! De får jo også ‘rigtig’ mad. Jeg ville aldrig give Alfred 100 % købemad. Tror det er en 50/50 fordeling herhjemme 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

    Jeg har også et temmelig afslappet forhold til købemad. Brugte det rigtig meget til min ældste dreng, der afviste alle velmente hjemmelavede forsøg i starten – møgunge ;o) Da jeg var på barsel med min yngste var der mere hjemmelavet, men jeg var dels blevet mere rutineret til at lave havregrød/øllebrød på få minutter (mikrobølgeovnen er en gave til mødre), og dels var det nemmere at passe lillebror ind i vores madrutiner, når vi i forvejen var en børnefamilie, der spiste kl. 18.
    De har begge næsten udelukkende fået købemos – det har jeg ikke gidet at bruge en masse tid på, udover selv at mose en banan i ny og næ.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Majbrit

    Jeg har kogt frugt og grønt og lavet grød, ja faktisk alt mad fra bunden til begge mine børn, der nu er treethalvt og 16 mdr. Og det selvom, at min sundhedsplejerske anbefalede købe-grød-pulver, da alt (vitaminer, mineraler, mælk osv) jo er deri, og også selvom mine børn elskeeeede, når de en sjælden gang imellem fik købe-grød og købe-mos.
    Og nu er jeg sgu lige blevet skilt. Min mand skred med en anden. Så køb jer fra alt det i kan for s…! Køb køb køb!!! 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg elskede de dér pakker med købegrød, da Johanne var lille! Kastede mig selv ud i at lave både risgrød og majsgrød, og det blev lort. Ja, de var dyre – men de var det værd for at undgå besværet. Heldigvis var (og er) hun et barn, der elsker havregrød, så da vi nåede den tid, der blev det lidt lettere.
    Jeg var også stor fan af glasmaden – den brugte vi rigtig meget. Og så supplerede jeg selv med kartoffel/rodfrugtemos. Og da hun blev gammel nok, så blendede jeg bare noget af min egen mad. Jeg var sgu aldrig bleg for at hive et glas op af tasken. 🙂

    Jeg glemmer aldrig en kommentar, jeg fik, da jeg en dag havde besøg af én af mine gamle venner. Mener ikke at Johanne var mere end 18 dage. Han kiggede sig omkring, og så spurgte han; “Nå, men nu har du da også en masse tid til at sylte og bage og sådan noget, ik?. Dét har man da, når man har barsel”. Og jeg sad bare i mit zombietøj, som jeg havde haft på i flere dage, med store render under øjnene og tænkte; “WTF?!!! SYLTE OG BAGE?!. Prøv med sove!”. 😀

    Jeg synes sgu aldrig, at man skal undskylde for, at man forsøge at gøre tingene lidt lettere for sig selv engang imellem. 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Rebecca

      Skøn kommentar… Det værste er at man på daværende tidpunkt ikke engang kan komme med en kæk bemærkning, sådan havde og har jeg det til tider stadig 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • TM

    Må han ikke så småt begynde at få det samme som jer til aftensmad? Bare skåret småt ud?
    Det synes jeg har gjort det så meget nemmere her! 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Trine Maria Larsen

      Jo da! Men vi er ikke så gode til at spise reelt aftensmad. Så jeg laver varm mad til ham til middag i stedet 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nanna

    Jeg syntes det er super fedt, at læse din blog. Du siger alt det jeg tænker, og også siger højt .. Og jeg får nok samme reaktioner som dig .. Helt fint med købemad til børn .. Tænker ikke nogen er døde af det endnu…… Tværtimod !! Keep up the good work .. Pisse Grineren at læse med 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

DAGEN HVOR ALFRED VAR I FARE!